Христоско Вретенаров бил „жертва на нередностите в общинските фирми“

Христоско Вретенаров бил „жертва на нередностите в общинските фирми“

„Направил съм самопризнания за 660 000 лева, а сега ми приписват милион половина. Това са пълни глупости“, възмути се разследваният за далавери бивш шеф на „Трамкар“ Христоско Вретенаров, който се представи като „изкупителна жертва на нередностите, извършвани в различни общински фирми“. В сряда Софийският апелативен съд потвърди решението на градския, с което Вретенаров бе отстранен от длъжността изпълнителен директор на „Трамкар“.

Софийският градски прокурор Николай Кокинов и столичният кмет Бойко Борисов преди дни обявиха, че злоупотребите в дружеството ще надхвърлят един милион лева.

Срещу Вретенаров са повдигнати обвинения за длъжностно присвояване в особено големи размери. Магистратите приеха, че разследването е в много ранен стадий и предстои събирането на още доказателства. Те смятат, че Вретенаров може да повлияе на служителите на дружеството, които ще бъдат разпитвани. С решението си съдът подмина заявката на Вретенаров, че ще продължи да сътрудничи на разследването.

Процесуалният закон в България дава възможност на Вретенаров да поиска възстановяването си на работа на по-късен етап и той вероятно ще се възползва от нея. В изблик на откровения Вретенаров обясни след заседанието, че ще си търси работа, защото семейството му ще има финансови затруднения заради кредити към банки. Съпругата на Вретенаров била учителка, а дъщеря му – младши мениджър. „Без моите доходи нещата са доста по-различни”, каза той.

На въпрос дали е влизал в казино, Вретенаров заяви, че през 2000 година ходил в „Тадж Махал” в Атлантик Сити. Според някои твърдения той бил запален комарджия и това довело до злоупотреби с парите на поверената му общинска фирма.

Той нито потвърди, нито отрече да е взимал 10 000 лева от шефа „Столичен Електротранспорт” Йордан Василев. Това е част от досъдебното производство и нямам право да говоря, заключи Вретенаров.

Споделяне

Още по темата

Още от България