Идея за зелени коридори за електромобилност сондира Нено Димов в ЕК

Нено Димов представи идеите си за електромобилност, сн. БГНЕС

Екоминистърът Нено Димов съобщи пред журналисти в понеделник, че обсъжда с колегите си от Вишеградската четворка и в Европейската комисия възможност в следващия бюджетен период да се активизира по-голям ресурс от страна на еврофондовете за стимулиране на използването на електромобили като начин за намаляване замърсяването на въздуха и за изграждане на необходимата инфраструктура за зареждането на возилата. Включително и така наречените зелени коридори, които да свързват не само град с град, но и държава с държава, заяви Димов.

По думите му такова свързване ще позволи с електромобил да се стигне от Мюнхен до Пловдив или от Латвия до Гърция. Според Димов електромобилността не трябва да се ограничава само до градския транспорт, а да се отнася и до развитието на инфраструктурата.

Той засегна темата по време на представянето на отчета за 2018 г. на Националния доверителен екофонд, който финансира с евросредства общински и държавни администрации купуването на електромобили или хибридни автомобили.

До момента разговорите за осигу3ряването на допълнителни евросредства за електромобилността вървели обнадеждаващо, каза екоминистърът.

"Защо не в едни смели мечти и да не се подпомогнат домакинствата за закупуване на електромобили, така, както се случва в момента с битовото отопление", посочи още той.

Димов отбеляза, че темата за електромобилността е изключително сериозна и важна, тъй като почти две трети от държавите в ЕС имат градове, които не отговарят по критериите за качество на въздуха. Електропревозът е едно от решенията, които предстои да видим как действат през следващите години, смята той. Според него в тази посока дейността на Националния доверителен екофонд е изключително навременна и в крак с неща, които прави министерството.

Димов напомни, че само преди няколко седмици МОСВ е обявило един значителен ресурс от 390 млн. лв. за подпомагане на български общини, които са в наказателната процедура за чистотата на атмосферния въздух, да сменят старите си автопаркове с нови електробуси, тролейбуси или трамваи в зависимост от техните общински програми. По тази програма имат право да подадат заявления 10 общини.

Екоминистърът каза също така, че до края на годината ще бъдат отпуснати 80 млн. лв. и за общините, които не са участвали в програмата за битовото отопление. "Така на практика ще осигурим може би 8 пъти по-голям ресурс, отколкото е имало предвидено в оперативната програма по време на нейното договаряне“, заяви той.

Очаквам през юни те да представят своите проекти и в рамките на тази календарна година да бъдат сключени договорите, каза още министърът. Според него този финансов ресурс ще даде изключително мощен тласък към електрификацията на градския транспорт.

Според представения отчет на екофонда, пред миналата година той е подпомогнал инвестиционни проекти за общо над 5.5 млн. лв.

"Фондът се утвърди като свежа сила с обществено значим принос за една по-чиста околна среда. В дейността му бяха въведени нови оригинални идеи по отношение на институционални и финансови механизми за реализация на политики в околната среда“, коментира председателят на Управителния съвет на Националния доверителен екофонд Пенка Смоленова.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес