Икономисти се оплакаха на Първанов от липсата на адекватни мерки срещу кризата

Група икономисти сроделиха с президента Георги Първанов "своето дълбоко притеснение от процесите в българската икономика, от липсата на адекватни решения за справяне с кризата, от тежкото социално положение, в което се намират повечето от българските граждани, от разрастването на битовата престъпност, от липсата на чуваемост към анализа и идеите на представителите на експертите и гражданското общество".

Първанов е приел в петък по инициатива на Гражданско сдружение "Глас" група леви икономисти и експерти, сред които проф. Димитър Иванов, проф. Кръстьо Петков, проф. Боян Дуранкев, доц. Петя Шопова, доц. Димитър Стефанов, с които са били обсъдени актуални въпроси на социалното и икономическото развитие на страната, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Представителите на сдружението са запознали Първанов с анализ на икономическата ситуация в България и са предложили идеи, сред които необходимостта от изработване на стратегия "Антибедност", от обсъждане на проблема за финансовите права на българските граждани и тяхната защита, от дискусия относно данъчната система и по-специално преразглеждане на модела на плоския данък и др.

Президентът е поел ангажимент да се запознае с предложенията и съобщил, че в близките месеци се предвижда серия от дебати по икономическата и социалната политика, като продължение на дискусията по стратегията "България 2020". Той е призовал при обсъждането и формирането на политиката да се използва в по-голяма степен експертния и гражданския потенциал на нацията, да се чува и отчита гласът на гражданското общество.

Споделяне

Още от България