"Имотният" казус около бъдещия шеф на ВАС стигна до Сметната палата

"Имотният" казус около бъдещия шеф на ВАС стигна до Сметната палата

Изправен пред засилващ се натиск да проведе прозрачен избор за председател на Върховния административен съд (ВАС), Висшият съдебен съвет поиска от Сметната палата да провери спешно, до понеделник, дали има несъответствия в декларацията на единствения кандидат за поста Георги Колев. Това съобщи пред Mediapool в сряда председателят на етичната комисия към ВСС Цони Цонев.

По принцип палатата трябва да излезе с доклад за несъответствия по декларациите от 2010 г. до февруари догодина, но ВСС са помолили проверката да стане за седмица заради извънредната ситуация.

За 15 ноември ВСС е насрочил избора гласуване на кандидатурата на Георги Колев, в момента шеф на Софийския градски съд. Той вече получи публичната подкрепа на 17 членове на съвета, които са напълно достатъчни за избирането му на новия пост, ако всички те препотвърдят волята си и по време на тайния вот.

Етичната комисия на ВСС се самосезира след публикация на Mediapool, която съобщава за съществено разминаване в декларираното от Колев имущество на съпругата му нотариус Нели Русева пред Сметната палата за 2010 г. и записаното в имотния регистър.

От Сметната палата обаче са казали, че няма да създават прецеденти и да извършват спешни проверки, съобщи сп. "Правен свят". Оттам са казали, че смятат да си спазят процедурата и да обявят несъответствията в декларациите на всички лица на държавни постове в определените срокове.

Така в понеделник кадровиците на Темида няма да разполагат с пълната информация за своя фаворит. Независимо от това изборът му няма да се отложи, защото Етичната комисия на ВСС вече е преценила, че драстичното разминаване на данните от имотния регистър и декларацията на Колев е резултат на техническа грешка.

От публикуваната на сайта на Сметната палата декларация става ясно, че Русева е закупила 64 кв.м. земя за 8000 лева в град община Твърдица (до Сливен - бел.авт.). Имотният регистър съобщава за закупени 60.5 дка. за 8585 лева.

Пред Mediapool Цони Цони обяви, че Георги Колев е  донесъл всички необходими документи пред комисията и е обяснил, че се е объркал, защото не е видял, че в декларацията графата е за квадратни метри, а не за декари. Комисията се е обединила около мнението, че става дума за "техническа грешка".

Цената на покупката също е била обсъдена, като Георги Колев е заявил, че цени от порядъка на 150 лева за декар са нормални в този район. Той е коментирал, че значително по-високи са в Твърдица край Бургас и най-вероятно е станало объркване на двете населени места. Закупената от жена му земя е 6-та категория. В сайтовете за недвижими имоти земята край Твърдица се рекламира като изключително добра за строеж на фотоволтаични централи.

Пред Mediapool в петък Георги Колев обясни още, че доходът на съпругата му за 2006 г. е бил 95 000 лв.; за 2007 – 138 000 лв.; 2008 - 328 000 лв.; 2009 – 288 000 лв., а от началото на 2010 г. досега - 170 000 лв. Тоест, общо 1.019 млн. лева за по-малко от 5 години.

В декларациите на съдия Колев обаче доходът на съпругата му се появява в графа 13 само за 2007 г. (95 000 лв.) и 2010 г. (205 000 лв.). През 2008 и 2009 пише, че няма нищо за деклариране.

Декларация за 2007г.

Декларация за 2008 г.

Деклрация за 2009 г.

Декларация за 2010 г.

Цони Цонев заяви, че не са проверявали тези данни, защото към момента на заседанието на комисията те били неизвестни.

Според него в предоставените от съдия Колев материали имало и документ, който показва, че от пролетта на 2007 г. съпругата му Нели Русева е регистрирана по ДДС. По-рано в. "Дневник" публикува справка от системата ДАКСИ, която показва точно обратното.

Някои членове на ВСС са изразили мнение, изборът на Георги Колев трябва да бъде отложен, докато се изчистят всякакви съмнения около имотното му състояние.

Пълна прозрачност

Съюзът на съдиите в България (ССБ) призова в сряда ВСС изборът на нов шеф на ВАС да стане при истински дебат и максимална прозрачност.

ССБ напомня, че Георги Колев е единственият номиниран. Подкрепа бе декларирана и от главния прокурор Борис Велчев, и от представляващия ВСС Анелия Мингова.

Според съдийския съюз при подобна публична подкрепа трябва да се говори за "вече избран председател на Върховния административен съд". От организацията заявяват, че този консенсус обезсмисля предвидената в конституцията тайна на гласуването.

"С оглед спецификата на конкретната ситуация, при която многократно наблюдаваме опити на изпълнителната власт за накърняване на независимостта на съдебната власт, подобна предрешеност на избора, без провеждане на състезание между различни управленски програми и идеи, поражда тревожни съмнения", се казва в писмото на съдиите до ВСС. Напомня се, че в множество медийни публикации се говори за сделка между съвета и управляващото мнозинство за запазване на мандата на ВСС.

В същото време се казва, че избор с една кандидатура "вече не е избор измежду различни възможности, професионални качества и управленски капацитет."

Съдийският съюз заявява, че ако все пак кандидатурата на Георги Колев не събере 17 гласа, то някой от членовете на ВСС е "излъгал", защото не е застанал зад публично оповестената си позиция. "Ако това се случи, колективният орган се превръща в нелегитимен", се казва в писмото на ССБ, като се напомня, че членовете на съдебния съвет трябва да имат "високи нравствени качества".

Настоява се по време на дебата ВСС да даде всички отговори на възникващите въпроси около неговата независимост. Магистратите отбелязват, че изборът на главния прокурор бе предаван на живо по националната телевизия.

Въпреки че не е работил нито един ден като административен съдия, Колев беше номиниран за председател на ВАС от 17-те членове на ВСС с мотива, че е доказал висок професионализъм и е напълно отговорен, независим в своите решения, безпристрастен и почтен магистрат, неподдаващ се на каквото и да е влияние.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?