Президентът назначи Георги Колев за шеф на ВАС

Президентът назначи Георги Колев за шеф на ВАС
Президентът Георги Първанов издаде указ за назначаването на Георги Колев за председател на Върховния административен съд. С това процедурата се счита за приключила и избраният в началото на тази седмица от Висшия съдебен съвет кандидат може да встъпи в длъжност.

Досегашният председател на Софийския градски съд Георги Колев получи 19 от общо 22 възможни гласа във ВСС. Срещу него нямаше нито един глас "против", а само трима от членовете изразиха своето неодобрение с празни бюлетини.

С президентския указ приключи една предизвестена процедура. В началото на ноември общо 17 души в съдебния съвет вкараха предложението за избора на Колев. Точно толкова гласа бяха необходими за неговото избиране. Последваха призиви от Съюза на съдиите в България и редица влиятелни неправителствени организации за прозрачен и съдържателен дебат.

В крайна сметка ВСС реши дебатите да се излъчват по националните радио и телевизия, но проведоха формално заседание, което подпечата предизвестения избор.

С напускането на СГС Колев ще остави недовършени две дела – знаковото дело "Батко" и дело за убийство. Те ще трябва да започнат отначало. След избора във ВСС той обясни, че няма дела, по които не е написал мотиви към решенията.

Около кандидатурата на Георги Колев висяха съмнения за политическа намеса на ГЕРБ, за професионалната му подготовка и имотната му декларация. Те бяха отхвърлени от самия него и неглижирани от поддръжниците му във ВСС .

Етичната комисия на съдебния съвет оправда Георги Колев, като заяви, че грешките в декларацията за имотното състояние на семейството му са "технически". Така и не бе изчакана проверката от Сметната палата, която отказа да процедира по-бързо от обикновеното за казуса с Колев и обяви, че ще предостави информация през средата на декември.

Самият Георги Колев отхвърли като неистини всички съмнения за намеса на управляващите от ГЕРБ при издигането на неговата кандидатура.

Новият председател на ВАС заяви, че ще поиска от Народното събрание да разтовари съда от голяма част от делата, за да може да работи основно като касационна инстанция. Той заяви, че "съвместно" с ВСС ще трябва да се вземе решение и за бъдещето на някои местни административни съдилища, които са по-слабо натоварени.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?