Институтите на БАН ще станат финансово автономни и ще се борят за оцеляване

Институтите на БАН ще станат финансово автономни и ще се борят за оцеляване

Министърът на образованието Сергей Игнатов обяви в петък, че първата стъпка от реформата в БАН трябва да бъде разделянето на академичното от финансовото ръководство на академията. Според Игнатов всеки институт на академията, както и централното ѝ ръководство, трябва да стане второстепенен разпоредител с бюджетни средства.

По този начин ще бъде дадена финансова автономия на отделните институти, а "шапката“ ще спре да разпределя ресурсите, което и в момента е повод за напрежение между отделните звена на БАН.

Игнатов обясни пред Нова телевизия, че централното ръководство ще продължи да контролира какво се случва в институтите и ще се произнася по научни проблеми, но самите институти ще са независими финансово, както са университетите. По думите му това "дава възможност за една по-директна намеса върху тяхната ефективност".

Според новия министър към реформата в БАН обаче трябва да се подходи внимателно. "Ние не можем като слон в стъкларски магазин да нахлуем и всичко да разрушим. Не бива. Разрушението вече го преживяхме. Видяхме, че не винаги е хубаво", посочи той.

"Доколкото зная, примерно след 6 – 7 месеца, когато се актуализира бюджетът, може да се направи един бърз одит с международно участие. Това ще засегне и университетската система, не само БАН“, заяви министърът.

Институтите ще трябва да докажат правото си на съществуване

"Естествено, че тези, които се развиват добре, те ще бъдат подкрепени. Както го е казал Исус - който има, ще му се даде, но който няма, ще му се отнеме и това малко, което има. Това трябва да стане. Тези, които не са активни и нищо не правят, няма нужда да ги закриваме, но може да им се намалят средствата и могат да бъдат принудени вече да се раздвижат и на проектен принцип да докажат правото на своето съществуване“, каза Игнатов.

Визията за реформа на Игнатов за БАН напомня и вече лансираната му идея за промяна в университетите, където академичното и финансовото ръководство ще бъдат разделени, а ВУЗ-овете ще се управляват освен от ректори и от мениджъри.

"Зная, че ще се вдигне голяма гюрултия от това", коментира Игнатов намеренията си за реформи.

По думите му като се раздели финансовото от академичното управление в БАН и университетите ще се направи проверка, за да се види кой какво е направил и "тези, които работят, ще бъдат подкрепени".

Споделяне

Още по темата

Още от България