Инвестиции за 3.3 млрд. евро заплашени заради свалената с 20-30% цена на зеления ток

Инвестиции за 3.3 млрд. евро заплашени заради свалената с 20-30% цена на зеления ток

Заради намалената от 1 юли между 20 и 30 процента изкупна цена на електроенергията, произвеждана от възобновяеми източници, китайски проекти за 3.3 млрд. евро може да напускат България. Това предупреди на пресконференция във вторник Виктор Азманов,- председател на Българско-китайската търговско-промишлена палата. той се оплака още от неясните критерии, по които Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) определя преференциалните цени, по които "националната електрическа компания" и трите електроразпределителни дружества са длъжни да купуват тока, произведен от слънце, вятър и биомаса.

Според зам.-председателя на бизнес организацията Фу Минг предприетото от ДКЕВР сваляне на цените на тока от ВЕИ е рязка промяна на инвестиционния климат и води до икономическа непредсказуемост за компаниите в Китай.

Очаква се около 13-20 компании - членове на камарата с инвестиции у нас за общо 3.3 млрд. евро, да се оттеглят от проектите си в България, каза Азманов.

Той разкритикува и решението на ДКЕВР за свалянето на възвръщаемостта на инвестициите от 9 на 6 на сто, при положение, че в Европа този процент е 11-13 на сто.

Основният проблем е, че не са прозрачни процедурите, нито са ясни критериите, по които толкова драстично ще бъде намалена изкупната цена на електричество от възобновяемите електроцентрали, обясни Азманов. Докладите, на които ДКЕВР базира своите решения, имат голямо разминаване с много по-мащабен доклад за България и Румъния, правен от световната счетоводна фирма "Делойт" и изчисляването на новите цени не е базирано на някакъв реален механизъм, допълни той.

В момента китайските инвестиции в слънчеви електроцентрали надхвърлят 200 млн. лв. и те заемат почти половината от вложенията на този пазар.

Другите големи ВЕИ-инвеститори са южнокорейски, които допринасят за около една четвърт от общите инвестиции и също са недоволни от предложенията на ДКЕВР.

Азманов добави, че ако си тръгнат китайските и южнокорейските инвеститори, потърпевши ще са и общините, които са инвестирали за развитието на инфраструктурата за ВЕИ-проектите, а и те осигуряват работна ръка в регионите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?