Иранските лидери били "доста разумни" и няма да произведат атомно оръжие

Началникът на Генералния щаб на израелските въоръжени сили генерал Бени Ганц изрази увереност, че иранските лидери не са готови да създадат атомни бомби, предаде Франс прес, като цитира интервю на генерала за в. "Аарец". Според генерала иранските лидери са доста разумни и няма да решат да направят последната стъпка към производството на атомни оръжия.

"Ако върховният духовен лидер на Иран аятолах Али Хаменей поиска, неговата страна ще напредне по пътя на разработването на атомна бомба, но мисля, че това ще бъде огромна грешка и че аятолахът няма да иска да направи тази стъпка", заяви генералът.

"Сред иранските лидери има много рационално мислещи хора", посочи висшият израелски военен. Той предупреди все пак, че ще е опасно, ако ислямските фундаменталисти се доберат до капацитета за производство на атомни оръжия.

По повод евентуална израелска атака срещу ирански ядрени съоръжения, генералът увери, че военният вариант е последният по отношение хронологията на събитията, но първият що се отнася до правдоподобността. Така че израелските военни се подготвяли за него, все едно че е правдоподобна възможност.

Генерал Ганц заяви още, че санкциите, наложени на Иран, започват да дават резултат.

В сряда и израелският министър на отбраната Ехуд Барак заяви пред израелското Държавно радио, че Иран все още не се е решил да произведе атомна бомба и добави, че американците, европейците и израелците са решени да спрат иранците, преди те да успеят да произведат атомно оръжие.

Споделяне

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?