Испанският премиер е готов да се ваксинира публично срещу коронавирус

Педро Санчес

Премиерът на Испания Педро Санчес посочи, че е готов да се ваксинира публично срещу коронавирус по примера на избрания президент на САЩ Джо Байдън, предаде Франс прес.

Държавникът социалист увери, че ще го направи "без никакви съмнения, не само като глава на правителството, но и като гражданин", за да окуражи другите да сторят същото. Той отговори снощи на въпроси на испанската телевизия Телесинко.

В САЩ Байдън и бившите президенти Барак Обама, Джордж У. Буш и Бил Клинтън вече заявиха, че също са готови да се имунизират публично срещу коронавируса.

Испанското правителство съобщи в петък, че смята да ваксинира 15-20 милиона души в страната с 47-милионно население до май или юни, включително 2,5 милиона до края на февруари.

Испания е сред най-силно пострадалите от пандемията държави в Европа с над 47 000 жертви на вируса и над 1,7 милиона открити случая на болестта. През последните седмици обаче ситуацията се подобри и репродукцията на вируса спадна до 193 случая на 100 000 жители за 14 дни.

Споделяне

Още от Коронавирус

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?