Истинската цел на Тръмп вероятно е сделка с Путин

Истинската цел на Тръмп вероятно е сделка с Путин

Американският президент Донлад Тръмп нападна остро европейските съюзници от НАТО заради недостатъчните военни разходи, но в действителност целта му вероятно е да постигне голяма сделка с Русия, пише британският в. "Таймс" в редакционна статия в четвъртък. Изданието отбелязва бомбастичното началото на визитата на Тръмп в централата на НАТО в сряда, когато той обяви Германия за "пленник" на Русия, тъй като зависела от доставките на руски газ по газопровода "Северен поток". Той отбеляза, че за САЩ е "напълно неуместно" да защитават Германия, която плаща милиарди на Русия.

Тези атака срещу втората по сила страна член на НАТО смути генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг, разкри уязвимостта на отношенията между САЩ и съюзниците им и показа стремежа на администрацията на Тръмп да застави съюзниците сами да плащат за отбраната си, продължава "Таймс".

Тръмп никога не е криел безразличието си към НАТО и раздразнението си към европейците, които той смята за използвачи. Особено не му се нрави Ангела Меркел, поради което и избра срещата на високо равнище на НАТО, за да атакува Берлин, но и останалите европейски съюзници, включително Лондон. И те бяха принудени да се оправдават, знаейки какво им струва повишаване на военните разходи дори до 2%, а да не говорим за 4%, които бяха поискани от Тръмп. Мнозина от тях са притеснени от надвисналата заплаха за търговска война с Вашингтон, пише "Таймс".

Изданието обаче допуска, че въпросът за "Северен поток" може да е само претекст. Да, газопроводите свързват за дълги години доставчиците и потребителите, но Русия се нуждае не по-малко от продажба на газ, отколкото Германия от неговото закупуване.

В действителност Тръмп вероятно иска да нанесе изпреварващ удар на съюзниците си, преди те да се нахвърлят с критики срещу него за предстоящата му среща с Владимир Путин. Постоянно повтаряйки за желанието си да подобри отношенията си с руския президент, Тръмп фактически провокира Запада, който както никога досега е обезпокоен от поведението на Кремъл.

Миналия месец Тръмп вече призова Русия отново да бъде върната в Г 7, а по време на официалния обяд в Канада обяви, че Крим е част от Русия. Пристигайки в Европа във вторник, американският президент отбеляза, че срещата му с Путин в Хелзинки може да е "най-лесната" част от европейската му обиколка.

Независимо от безпокойството на европейците, отбелязва "Таймс", Путин едва ли ще убеди Тръмп да се откаже от съвместни военни учения със съюзниците, да фалира НАТО или да отслаби пакта по някакъв друг начин.

По-скоро Тръмп се опитва да сключи с Путин "велика сделка", за която се водят разговори вече една година: да отмени санкциите, наложени заради анексирането на Крим в замяна на това Русия да застави Иран да изведе войските си от Сирия.

Съдейки по всичко, именно към това се стремят Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Израел. Логиката тук е проста: тези страни искат да сложат край на иранското влияние в региона, това е важно и за Тръмп, а за Путин е важно САЩ да вдигнат санкциите.

Подобна сделка би била изгодна за всички заинтересовани страни, обаче открит остава въпросът в състояние ли е Русия да извади Иран от Сирия и ще се съгласи ли Путин да уреди отношенията си с Киев и да изведе главорезите си от Източна Украйна, отбелязва "Таймс".

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари