Италия: Спорове в коалицията провалиха летните планове на Матео Салвини

Италия: Спорове в коалицията провалиха летните планове на Матео Салвини

Никакви джапанки или мохито. Заради разногласия в управляващата коалиция силният човек в италианското правителство вицепремиерът Матео Салвини пропусна началото на обиколка на плажове южно от Рим, която смяташе да започне вчера, за да повиши рейтинга си, предава агенция Франс прес.

Лидерът на крайнодясната "Лига", който вече се радва на висока популярност, трябваше да започне вчера в Анцио и Сабаудия обиколка на плажовете в седем крайбрежни района, която да завърши на остров Сицилия. Той обаче анулира първите си две посещения.

Матео Салвини реши да остане в Рим и да се срещне с премиера Джузепе Конте, което породи спекулации в италианските медии, че е възможно да се разпадне коалицията му с антисистемното "Движение 5 звезди" на Луиджи ди Майо.

Салвини запази планираната за снощи среща с местни жители в градчето Сабаудия, построено при управлението на Бенито Мусолини, който наредил да се пресушат околните блата, за да се създаде морски курорт.

"Няма да изрека и една лоша дума за Ди Майо или Конте, но през последните месеци нещо се пречупи", каза той пред присъстващите, цитиран от Франс прес.

"Не съм човек на половинчатите мерки - или нещата се правят изцяло и бързо, или няма просто да си седя в креслото да го топля", предупреди той, като все пак изключи промени в кабинета и не направи никакво важно съобщение.

Салвини единствено уточни, че в понеделник ще се върне в Рим за "няколко разговора", и сподели, че сънят му е нарушен.

Обиколката на плажове на италианския вътрешен министър бе определена от италианското издание на "Хъфингтън пост" като "пропагандно силово изпълнение" и дори като "самообявена предизборна кампания, сякаш за предизвикване на предсрочни парламентарни избори".

Управляващата коалиция се клати от европейските избори, в които "Лига" постигна победа, а "5 звезди" отбеляза рязък спад. Движението на Луиджи ди Майо се представи убедително на миналогодишните парламентарни избори, които го докараха на власт заедно с "Лига", но оттогава губи позиции.

Вчера движението на Луиджи ди Майо, другия италиански вицепремиер, претърпя смущаващо поражение, когато италианският Сенат прие две предложения на лявата опозиция за строежа на високоскоростната железопътна линия Лион-Торино с подкрепата на "Лига".

Внесеното от "Движение 5 звезди" предложение да се отхвърли френско-италианския проект бе отхвърлено с голямо мнозинство.

На въпрос в понеделник за евентуални предсрочни избори Матео Салвини, чиято партия получава между 36 и 38 процента подкрепа в допитванията, но се стреми към 40, отвърна: "Скоро ще видим, може би преди септември".

Решението му да отмени срещи с местни жители в Сабаудия и Анцио изненада поддръжниците му, които са свикнали да го виждат да парадира гол до кръста по плажове или селски тържества и да приема участие в селфита.

"Щеше ми се да се снимам с него", каза 12-годишната Перла Гарция, която вчера го чакаше на плажа на Анцио с баба си, която му е безусловен поддръжник. 72-годишният Джанфранко Червази обаче не криеше задоволството си и нарече вицепремиера и обкръжението му "опасни хора".

Миналата седмица Салвини прекара толкова много време в курорта Милано Маритима на Адриатическо море, че той бе кръстен "плаж Виминале" по името на вътрешното министерство. Там той беше сниман през уикенда гол до кръста с коктейл в ръка и заобиколен от танцьорки в дълбоко изрязани леопардови бански, които се кълчеха под звуците на националния химн, предизвиквайки гнева на военните.

Няколко дни преди това името чу се появи на първа страница на в. "Република", който публикува снимки на 15-годишния му син Федерико, яхнал джет на националната полиция. След като призна, че "е допуснал грешка", Салвини заклейми журналиста и го обвини, че "обича да снима момченца".

Левицата не пропусна да сравни Матео Салвини с бившия италиански премиер Алдо Моро, който пък посещаваше плажовете по костюм и вратовръзка.

"Че защо да се крие зад риза и вратовръзка? Разхождането по бански отразява какъв е наистина - съвсем конкретен", каза 54-годишната домакиня Розита Полако на плажа на Анцио.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Европа