Ивайло Калфин: Тук политиката се разбира като джипка, която раздава пари

Планът за Държавна петролна компания вероятно прикрива частен интерес

Ивайло Калфин: Тук политиката се разбира като джипка, която раздава пари

Не виждам нито една причина държавата да направи Държавна петролна компания с това претенциозно име по подобие на арабските страни, добиващи петрол, с която да прави складове и бензиностанции, смята бившият вицеппевмиер и социален министър Ивайло Калфин. Ако говорим за сектори с проблеми, този с горивата е последният, в който има смисъл да се прави държавна компания, коментира той в понеделник пред БНР. Това прилича на "някаква намеса на държавата, от която след това ще се покаже частен интерес", уточни той.

Според финансовия министър Владислав Горанов основната цел е да се реши проблемът с концентрираната собственост при данъчните складове, като всички търговци бъдат допуснати до складовете на Държавния резерв и така се засили конкуренцията.

Ивайло Калфин коментира, че това може да се случи "включително и чрез предоставяне на складовете на Държавния резерв, което и сега ще стане", без да се налага създаването на държавна компания.

Другата заявена цел на правителствения проект е да се поддържат ниски цени на горивата в държавните бензиностанции.

"Хората очакват държавата да се намеси и да свали цените, независимо как, които да приближи до доходите им. Предложете им да има държавен магазин за мляко, за хляб, за брашно, ще ви дадат същите отговори, но това не е логика. Ако имаше някаква икономическа логика, някой щеше да обясни колко ще струва тази компания, какъв е бизнес планът за тази компания, за колко би се продавало горивото. Това е една инвестиция, която ще се направи с парите на данъкоплатците. Абсолютната мъгла около параметрите на една такава компания подсказва, че надали някой мисли за икономическия интерес", коментира Ивайло Калфин.

Според него проблемът с аптеките е много по-голям, отколкото с достъпа до горива. Калфин припомни, че България е сред страните с най-много бензиностанции.

"Очевидно е, че това е някакъв интерес към този бизнес, който ще видим накъде ще тръгне", отбеляза той.

Намаляването на ДДС за ресторантьорския и туристическия бранш няма да проработи, нито ще помогне на бранша, прогнозира още Калфин:

"Очевидно е, че министърът на финансите не прави политика с бюджета, той пази бюджета като един счетоводител, който го е страх да не се промени нещо в баланса на компанията. /…/ Финансовата стабилност има смисъл, когато държавата помага във време на криза. Кризата се управлява. Един от методите е фискалната политика или бюджетната политика. Ние доброволно сме се отказали от този инструмент и се хвалим, че имаме най-ниския дълг в Европа. Най-ниският дълг има смисъл, за да може да генерираш ресурс и да помогнеш на икономиката, когато е в криза. У нас цялото това нещо го няма като разбиране."

"Ако политиката се разбира като разхождане на една джипка, която раздава пари, при която трябва да целунеш ръка на премиера - виждаме унизително поведение на кметове, за да получат някой допълнителен лев, е едно. Ако смятаме общите ни пари като нещо, за което всички ние имаме отговорност, и какъв най-добър ефект може да се постигне с тях, е съвсем различно. Политическа промяна ще има, когато българите разберат, че държавата е тяхна, не е на някой владетел, който трябва да пипнеш, за да получиш някаква облага. Държавата е на всички нас и тя трябва да работи за всички еднакво – и за големите, и за малките", подчерта Ивайло Калфин. 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес