Изборите за евродепутати - до 30 юни, с отделни бюлетини

Изборите за евродепутати - до 30 юни, с отделни бюлетини
Изборите за български депутати в Европейски парламент (ЕП) трябва да се проведат до 30 юни т. г., на тях ще се гласува с отделни бели бюлетини. Това реши в четвъртък Народното събрание (НС), което след доста мъки прие окончателно закона за избор евродепутати.

В хода на дискусията по предложение на левицата бе прието срокът за вота да се скъси до 30 юни, вместо заложения от правната комисия 31 декември. Така отпада възможността за съчетаване на европейските избори с тези за местна власт, които трябва да се проведат през есента.

Борислав Ралчев (НДСВ) поиска прегласуване на този текст с мотива, че съгласно внесения от миналото правителство проект (подкрепен и от сегашния кабинет) изборите трябва да се проведат до 30 май т.г. Този срок е удобен на царската партия, която насрочи извънредния си конгрес за 3 юни, с оглед да са след изборите за ЕП. След повторно гласуване обаче пак бе приет срока 30 юни.

Най-разгорещени спорове в пленарна зала предизвика текстът за гласуване с отделна бюлетина. ДСБ, ОДС и отделни представители на Коалиция за България предлагаха да се гласува отново с интегрална бюлетина, както на последните парламентарни и президентски избори. Според тях това е по-демократичният начин, при който се избягват изборни спекулации.

Веселин Методиев (ДСБ) припомни “как се раздават бюлетини преди вота, как хора влизат да гласуват с бюлетини в джоба и пр.” Колегата му Атанас Атанасов заяви, че “историята с индийската нишка в гласуването трябва да остане в миналото”. “Ясно е кого обслужва отделната бюлетина, за да се манипулира една част от българското общество”, коментира той.

Депутатът от ДСБ Нено Димов съзря политическа договорка между БСП, НДСВ и ДПС, която е станала тези дни. Той попита жълтите дали отново царските имоти са били разменна монета и каза, че пак ДПС печели.

Думите му възмутиха Йордан Цонев (ДПС), който заяви, че партията му не се интересува от това дали бюлетината ще бъде интегрална или самостоятелна и няма претенции за вида ѝ. “Не ни замествайте, индийска, индианска или китайска нишка, за нас темата не е актуална”, коментира Цонев. И допълни, че “ДПС не може да бъде дъвка в устата на всеки, който иска да прокара определен тип политика”.

Четин Казак (ДПС) каза по адрес на ДСБ, че “партията със или без индианска нишка, ще последва съдбата на индианците в Америка”.

Яни Янев (НДСВ) обаче е на мнение, че интегралната бюлетина би утежнила изборния  процес, тъй като вече са направени няколко нововъведения в закона- принципа за уседналост, преференциално гласуване и др. “Няма никаква пречка да се ползват сега отделни бюлетини”, каза Янев и подчерта, че за местния вот наесен НДСВ ще настояват за интегрална бюлетина и принцип на уседналост.

Минчо Спасов (НДСВ) също защити отделната листа, като заяви, че “партията не е позволила на ДПС да ѝ извие ръцете, като е защитила принципа за уседналост. Няма да позволим и на ДСБ да ни извива ръцете с някакъв вид “рекет”.

“Негово Величество Симеон Втори е отседнал за кратко в своите имоти, ние българите сме уседнали като нация на Балканите”, репликира го Любен Дилов-син (ОДС). Думите му възпламениха Олимпи Кътев (НДСВ), който заяви, че “партията на Любен Дилов-син е отседнала за определено време в ОДС, а НДСВ е уседнало трайно в пленарната зала и има намерение дълго да е в парламента”.

“НДСВ трябва да избере дали да бъде европейско-либерална формация или монархически филиал на БСП”, коментира Иван Колчаков (ОДС).

“Далавери, корупция, безработица”, това са причините хората да не гласуват, а не интегралната бюлетина, смята Красимир Каракачанов, съпредседател на ПГ на БНС.

Накрая, въпреки оживените препирни, управляващите решиха бюлетината да е отделна.

Тя ще бъде и преференциална, т.е. избирателят ще може да дава предпочитание за един кандидат. Преференциалните гласове, подадени за отделния кандидат, ще се взимат предвид ако броят на гласовете, получени за него, възлиза най-малко на 15 %. Депутати коментираха, че така всъщност няма да има съществено пренареждане на партийните листи.

Депутатите най-накрая дадоха и определение какво е “уседналост”. За въвеждането на този принцип тройната коалиция беше изправена пред разпад, тъй като НДСВ и част от БСП заедно с опозицията решиха, за да участваш в евроизборите трябва да си живял в страната или в държава от ЕС през последните три месеца до провеждането на евроизборите.

Право да гласуват на изборите за евродепутати имат онези български граждани, които са живели по постоянен и настоящ адрес в България или страна от ЕС най-малко 60 дни от последните три месеца към датата на провеждане на вота.

Ще могат да гласуват и гражданин на държава от ЕС, който има адрес на пребиваване у нас или на друга държава от съюза.

В закона бе записано още, че кандидатите за евродепутати трябва да са живели постоянно в България или в друга страна от ЕС най-малко през последните 2 години.

Право да бъде избран за член на ЕП има всеки български гражданин, навършил 21 години с постоянен адрес в България, без второ гражданство на страна извън ЕС, без запрещение или да не е в затвора.

За евродепутат може да бъде избиран и всеки гражданин на ЕС, който няма българско гражданство, но има статут на постоянно пребиваващ в страната или живее в страна от съюза най-малко от две години. Той трябва да представи писмена декларация, че е съгласен кандидатурата му да бъде издигната в България.   

В избирателните списъци ще бъдат заличавани имената на лица, които живеят в страна извън ЕС. Такива граждани ще могат да гласуват, ако представят документ, че са живели през последните три месеца в България или в друга страна от ЕС и не са гласували другаде на изборите за настоящия състав на ЕП.

На изборите в България може да гласува и всеки неосъждан гражданин на страна член на ЕС, навършил 18 години, който е живял в България или в друга страна от ЕС най-малко три месеца преди изборите и който представи писмена декларация, че желае да гласува в България.

Споделяне

Още по темата

Още от България