Разпоредба уточнява доказването на уседналост за евроизборите

Право да гласуват на изборите за евродепутати имат онези български граждани, които са живели по настоящ или постоянен адрес в България или страна от ЕС най-малко 60 дни от последните три месеца до датата на провеждане на вота.

Това реши в сряда правната парламентарна комисия, която се захвана с отложените текстове от законопроекта за европейските избори.

Заличени от избирателните списъци ще бъдат онези граждани, чийто настоящ или постоянен адрес през тези три месеца е в страна извън ЕС.

Процедурата за доказване на 60 –те дни по постоянен или настоящ адрес се очертава сложна. Първо ГРАО ще обнародва избирателните списъци, след което онези, които не са в тях, могат да подадат декларация за вписване, на базата на която да бъде проверена адресната им регистрация.

Александър Петров, началник на кабинета на вътрешния министър, обясни пред комисията, че откакто България е член на ЕС властите не могат да упражняват предишния тотален контрол за влизащи и излизащи от страната граждани. Така например, трудно може да се установи дали даден човек е влязъл в Турция, ако е напуснал България през Гърция или през друга страна, обясни той.

На заседанието стана ясно, че тройната коалиция единно ще подкрепи гласуването с отделни бюлетини, а не с интегрална, за каквато настоява дясната опозиция. Този текст не бе обсъждан в комисия, а бе оставен направо за пленарната зала.

НДСВ казаха, че ще подкрепят гласуването да става със самостоятелна бюлетина за всяка една политическа партия или коалиция, като се въведе принципът на преференция – т.е. избирателите да имат право да пренареждат имената в листата.

На заседанието в сряда депутатите решиха още, че приетият в закона принцип на “отседналост” е по-правилно да се нарича принцип на “уседналост”. Председателят на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков чете пред колегите си определенията за двете думи в тълковния речник.

Именно въведеният принцип на уседналост предизвика скандали и раздори в тройната коалиция, след като НДСВ и част от левицата подкрепиха предложението на опозицията да орежат от участие в изборите български граждани, които през последните три месеца до датата на вота не са живели в България или друга държава от ЕС. Това е удар срещу ДПС, което разчита на изселническите гласове в Турция.

В началото на заседанието някои депутати се опитаха да прокарат текст, според който българските граждани могат да гласуват на изборите само ако са живели в България или страна от ЕС поне три месеца преди изборния ден, т.е. – не да са живели през последните три месеца, а изобщо да имат толкова време престой в страната. НДСВ обаче заявиха, че това е в противоречие с вече одобрения текст.

Президентът трябва да издаде указ за насрочване на дата за вота не по-късно от 60 дни преди изборите.

Това означава, че за да се проведат изборите през май, както бе планирано, законът трябва да бъде приет окончателно от парламента до една седмица.

Депутати от мнозинството подозират, че ще има забавяне и именно за това работели НДСВ, които не се чувстват достатъчно подготвени за избори.

ДПС вече обяви, че ще сезира Конституционния съд за принципа на уседналост, но можело да направят това и след изборите, за да не подлагат на риск тяхното провеждане в срок.

ДПС не призоваха президента да налага вето на закона, което означава, че той може да го подпише веднага след приемането. В противен случай ще има допълнително забавяне при новите обсъждания и гласуване в парламента.  

Споделяне

Още по темата

Още от България