ДПС иска от КС становище за всички видове избори

ДПС ще сезира Конституционния съд (КС) не само за въведеното със закона за евроизборите ограничение български граждани да са пребивавали в страната или в държава от ЕС през последните три месеца, за да участват в евровота, но ще иска и разширително тълкуване на текстове от основния закон във връзка с всички видове избори.

Партията не отправя апел към президента Първанов да наложи вето на спорния текст.

Това обяви във вторник зам.-председателят на партията Лютви Местан след продължило четири часа заседание на Централното оперативно бюро и ПГ на ДПС.

За да "приключи тази сага и да не се изправяме при всеки избор пред подобни драми", ще искаме задължително тълкуване на член 42 от конституцията и да се даде ясна формулировка за гласуването за местна власт, за парламентарни и президентски избори, каза Местан.

ДПС правилно допуска, че приетото с гласовете не само на опозицията, но и на партньорите му от НДСВ и част от БСП ограничение, ще бъде възпроизведено и в законите за другите видове избори.

ДПС ще прецени точно кога да бъде сезиран КС, за да не се забавят изборите напролет. По думите на Местан питането дори можело да бъде внесено след самите избори за Европарламент.  

ДПС има само 34 депутати, а за да бъде сезиран КС са му нужни поне 48 подписа. Лютфи Местан каза, че подписката на ДПС ще бъде отворена за подкрепа от всички парламентарни групи.

Р. Петков не очаква “излишни движения в политическото пространство”

Напрежение в страната няма и няма да има излишни политически катаклизми. Това заяви във вторник в Плевен вътрешният министър и зам.-председател на БСП Румен Петков, помолен да коментира политическата обстановка. Протестите идват от ограничен кръг хора, които имат своите професионални и социални основания. Не считам обаче, че има сериозни основания да се очакват излишни движения в политическото пространство, каза Румен Петков, цитиран от БТА.

още

Въведеното чрез принципа за уседналост ограничение засяга български граждани в различни краища на света, но най-вече преданият електорат на ДПС в съседна Турция, който е най-активен и масирано гласува в изборни секции в самата Турция или бива организирано докарван с автобуси в България.

НДСВ и част от БСП не се съобразиха с решението на управляващата коалиция против ограничението. След настъпилите колизии в тройната коалиция премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев предупреди НДСВ, че левицата не страхува от предсрочни избори, които “могат да се съчетаят с тези за ЕП”.

Във вторник Местан обяви още, че ДПС, с чийто мандат е съставен настоящият кабинет, няма да бъде причина за неговата дестабилизация, което било най-вредно за страната. Това обаче “не означава, че партията ще преглътне горчивия хап и ще се държи все едно нищо не се е случило”, допълни Местан. Според него казусът е изключително сериозен и това не е “поредният проект, който ще бъде решен по политическа целесъобразност”.

ДПС няма да иска от президента Георги Първанов да наложи вето върху текста от еврозакона. Това е негово право, а не задължение, коментира Местан. По същото време Първанов каза пред журналисти, че ще се произнесе по закона едва след окончателното му приемане и отказа всякакви коментари по него.

Към този момент лидерът на ДПС Ахмед Доган не е вземал публично отношение по темата. Той отсъстваше и от заседанието на парламента при гласуването на оспорвания текст.

Според Местан изискванията в другите държави от ЕС във връзка с принципа на отседналост се отнасят за “неграждани на съответната държава, а всички български граждани са вписани в регистъра на населението още със своето раждане”.

В отговор на въпрос на Mediapool ще подкрепят ли подписката на ДПС, говорителят на социалистите Ангел Найденов каза, че всичко, свързано с конфликтния казус, ще бъде обсъждано на предстоящия съвет на коалицията.

Лидерът на ПГ на НДСВ Анелия Мингова коментира след заседанието на групата във вторник, че ако трябва да се търсят юридически аргументи за принципа на уседналост "за" или "против", то те могат да бъдат намерени

както в едната, така и в другата посока, но тук става дума за политическо решение, което всяка политическа сила взема, като отчита съчетанието между националните и партийните си интереси. По думите ѝ с това решение националният интерес не е засегнат, а то отговаря и на волята на избирателите на НДСВ.

Споделяне

Още по темата

Още от България