Избраният на тъмно ректор на МУ осигури достъп до пазените седмица лично от него бюлетини

Виктор Златков вече е готов да ги предаде на МОН, оттам ги смятат за манипулирани

<i>Виктор Златков</i>

Почти седмица след скандално проведеното на закрито Общо събрание на Медицинския университет-София, на което беше отзован ректорът Вихра Миланова и на нейно място избран Виктор Златков, кашонът с протоколите и бюлетините беше предаден на Контролния съвет. От обясненията на Златков стана ясно, че досега той е съхранявал изборните документи, без да уточни обаче къде ги е държал. Той се позова на правилника на висшето училище, който позволява кутията с изборните документи да бъде предадена на Контролния съвет до месец след проведения избор. По думите му предаването се случва в първия възможен момент.

Златков съобщи, че сега вече няма проблем да се осигури достъп до тях на проверяващите от Министерството на образованието, на които миналата седмица беше отказано. По думите на Златков, документите не са били представени на проверяващите от МОН, защото "нищо не му вменява да ги даде на МОН". В понеделник Златков се ангажира все пак да предаде документите на министерството в рамките на деня или във вторник.

Министерството на образованието разпореди проверка относно законността на заседанието заради провеждането му на закрито и информацията, че в гласуването са участвали подставени лица, които нямат право на глас. Освен това самото провеждане на заседанието и решенията от него се обжалват в съда от сваления ректор Вихра Миланова.

Главният секретар на образователното министерство коментира в понеделник, че във ведомството има сигнал, че документите са били манипулирани през миналата седмица. ”Събирали са се подписи впоследствие. Ние не можем да се произнесем по този сигнал, но забавеното предоставяне на документите и съхранението им извън сградата на Ректората и от лице, различно от председателя на Общото събрание, оставя допълнителни съмнения у нас”, коментира Вълчев пред БНР.

”В момента това, което имаме, са само сигнали за опорочено Общо събрание и невъзможност да извършим проверка поради неоказване на съдействие от страна на председателя на Общото събрание. Документите сме ги изискали от председателя на Общото събрание, а той е лицето, което е отговорно за съхранението им, както и за законосъобразното провеждане на събранието”, заяви той.

До смяната на властта в университета се стигна след одит на Министерството на образованието, който откри множество нарушения при управлението на предишния ректор Ваньо Митев. Последва разрив в отношенията между Митев и наследилата го на поста едва през април Миланова, на която се падна да прекрати засечените порочни практики във висшето училище. Така се стигна до решението на Общото събрание за отзоваване на Миланова, която само няколко месеца по-рано бе избрана с единодушие от същите хора.

В понеделник печатите на кашона с протоколите и бюлетините, бяха махнати в присъствието на Контролния съвет, юристи и нотариуси. Поемните лица потвърдиха, че подписите върху печатите на кашона са техни и са действителни. Съобщен бе и резултатът от проведения избор – за това Виктор Златков да оглави висшето училище са гласували 235 от участниците в събранието, 42-ма са били против, а 10 от бюлетините са били невалидни. За отзоваването на проф. Вихра Миланова от длъжността ректор са гласували 263-ма от присъстващите, 58 са били против и 10 от бюлетините са били невалидни.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?