Изнасянето на делото "Николов – Стойков" в Германия едва ли е възможно

Изнасянето на делото "Николов – Стойков" в Германия едва ли е възможно

Изявлението на вътрешния министър, че се обсъжда вариант вариант делото "Николов-Стойков" за източване и изпирането на средства по програма САПАРД да бъде изнесено в Германия, предизвика нов челен сблъсък между изпълнителната и съдебната власт у нас.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви в сряда,че имало правен механизъм делото, което е пред провал у нас, да бъде гледано от германски съд. Родните магистрати обаче казаха, че това няма как да се случи.

Един от аргументите на Цветанов да иска прехвърляне на делото е фактът, че у нас то се точи вече четвърта година, а замесените в престъплението германски граждани отдавна са осъдени и изтърпяват присъди. Премиерът Борисов от своя страна каза, че имало "чадър" по това дело.

Софийският градски съд (СГС) изрази "недоумение" от внушенията в безпристрастността на магистратите. Оттам съобщиха още, че няма механизъм, по чиято сила държавата да се откаже от суверенитета си и да разследва престъпления извършени от български граждани на нейна територия, заявиха от СГС. След острата реакция на съда, министър Цветанов смени позицията си и заяви, че не ставало въпрос за делото "Николов-Стойков".  

"Кой ви каза, че става въпрос за делото "Николов-Стойков", възкликна учудено Цветанов на въпрос за позицията на съда. Добави, че се търсела правна възможност  при доказване на престъпление на Марио Николов и Людмил Стойков на германска територия, те да бъдат съдени там.

Преди министърът да ревизира позицията си, наблюдаващият прокурор по делото Андрей Андреев коментира пред БТА, че не е наясно какво точно е имал Цветанов, но и уточни, че престъплението, в което са обвинени бизнесмените, е извършено на територията на България, следователно трябва да се разглежда тук.

По думите му уговорката на българската и германската прокуратура е тези, за които се предполага, че са извършили престъпления на територията на Германия, да бъдат съдени там, а извършилите престъпление на територията на нашата страна - тук. При съучастие в престъпление на територията на Германия може да се извърши трансфер на подсъдимите, отбеляза Андреев. Той посочи, че в случая не става въпрос за това.

Разследването срещу двамата близки до БСП бизнесмени започна преди четири години по сигнал на ОЛАФ за измами по програма САПАРД. Германски граждани, участващи в схемата, вече са осъдени и изтърпяват присъдата си.

Именно мотивът, че у нас делото се точи, е аргумент на Цветанов да го препрати в Германия.

Борисов не толерира никого, но ще си мълчи за "Николов - Стойков"

Преди срещата си с представители на ОЛАФ в сряда премиерът Бойко Борисов коментира пред Нова телевизия, че ще си замълчи пред ОЛАФ за делото "Николов – Стойков". По това дело прекрасно се знае кой не си е свършил работата и къде е политическият чадър, добави той, без да дава подробности.

В същото време той увери представителите на ОЛАФ, че няма толерирани хора в България и всеки сигнал, който подаде европейската служба, ще бъде разследван.

За наличие на престъпна мрежа "Николов – Стойков" предупреди в писмо до предишното правителство бившият шеф на ОЛАФ, който посочи и наличие на "политически чадър", отбелязвайки факта, че Людмил Стойков е спонсор на президента Първанов. За предизборни дарения от "потомствения комунист" Марио Николов към БСП, направени по съмнителна схема, сигнализира и ГЕРБ още преди изборите м.г.

Родният съд пуска измамници, по-добре да ги съдят в Германия

Очевидно обаче вицепремиерът е възприел нова тактика за избягване на българския съд и прехвърляне на тези отговорности върху европейското правораздаване.

Само преди ден Цветанов заяви, че МВР е знаело за трима родни измамници, заловени да източват банкомати в Германия. Те обаче не били арестувани в България, тъй като съдът щял да ги оправдае. Заради това българските полицаи подали информация на немските си колеги, които арестували групата след източването на банкомат. Цветанов обясни, че това упражнение е направено, тъй като българите щели да получат справедливост от съда в Германия.

Неприемливи политически внушения

От Софийския градски съд бързо реагираха на поредната "провокация" от страна на изпълнителната власт. В съда има две дела срещу Марио Николов. Първото е за източването на САПАРД, а второто за "изпирането" на усвоените средства. Людмил Стойков е съпроцесник на Николов именно по второто дело.

"Двете дела все още са във фаза на съдебно следствие, по време на което са разглеждани исканията за събиране на доказателства както в полза на държавното обвинение, така и в полза на защитата, което се дължи от българския съд по силата на закона и като независим орган на съдебната система", заявяват от съда.

"В този смисъл, будят недоумение изявленията на министър-председателя Бойко Борисов, че по делото "прекрасно се знае кой не си е свършил работата" и къде е "политическият чадър” и внушения от такова политическо естество са напълно неприемливи за осигуряването на справедлив и честен процес", пише в съобщението.

"Недопустимо е само две седмици преди изслушване на съдебни пледоарии по това дело (за пране на пари – бел.ред.) да се предрешава изходът на същото и да се поставя под съмнение безпристрастността на съда", добавят от СГС

ОЛАФ проверява 100 случая за лоша работа с еврофондове

Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) проверява 100 съмнителни случая на лоша работа с пари от еврофондовете, съобщи пред БНТ в сряда Тиери Кретиен, шеф на дирекция "Разследвания и операции" в ОЛАФ.

По повод случая "Николов-Стойков" той заяви, че съдебната система в България е независим орган и би трябвало да се уважават нейните решения.

"Нас силно ни интересува какво става с европейските пари, понеже това е нашата работа. Обаче в момента воденото дело е в ръцете на българския съд и ние не можем да упражняваме каквото и да било влияние върху работата му", допълни той.

Борисов от своя страна коментира, че досега е имал поне 50 срещи с директора на ОЛАФ в последните 10 години. Сега обаче има какво да кажем, че сме направили, има операции, по които се работи – по контрабандата на цигари, прането на пари, и с които да го запознаем. Има мерки, които в момента действат, за да няма такива измами. Има и делото "Стойков”, за което, за съжаление, ще вдигам рамене и ще си мълча, каза още министър-председателят.

Конфликт на интереси по оперативни програми

Министър Цветанов информира, че е пристигнал екип на ОЛАФ, който ще работи по оперативните програми.

Има сериозни констатации за конфликт на интереси по оперативните програми на хора, които са били в държавни органи или са били в някои политически централи, добави Цветанов. Те са се възползвали от правенето на проекти чрез неправителствените организации, посочи вицепремиерът. Това е процес, който в момента се установява и там, където има нарушения, ще се търси отговорност, добави той.

ОЛАФ е първостепенен наш партньор, който ние разглеждаме като наша служба, която ще дава доказателствата в нашия съд, посочи Борисов след срещата с представителите на ОЛАФ в МС.

Тиери Кретиен каза, че приветстват тези намерения. Алесандро Ботиче, ръководител на Дирекция "Директни плащания и външна помощ " в ОЛАФ, заяви, че с промените на НПК ще се увеличи наказанието за престъпления, които нарушават финансовия интерес на ЕС и ще дадат повече правомощия на разследващите органи.

Борисов е запознал представителите на ОЛАФ с актуалните разработки. Той изрази надежда скоро по тях да има и дела в съда.

Реформите да са последователни и да има правилни санкции

"Виждаме, че работим добре с българските власти, много реформи са в ход и смятаме, че са много насърчаващи и че се провеждат последователно", заяви от своя страна Тиери Кретиен.

Той изтъкна, че за ОЛАФ е от първостепенна важност да видят партньори, които прилагат правилни санкции.

Измамите се базират на алчността, а най-добрата възможност за борба с нея е конфискация на парите", подчерта той.

Европейската комисия отдава голямо значение на финансовото управление на европейските фондове, каза Тиери Кретиен. "Нуждаем се от професионализъм и виждаме това при специализираните екипи за разследване и при стартиралите реформи", каза той. "Професионализмът е ключ към успеха, почтеността и ефективността също", добави той.

Всички наши органи са призвани към това нито едно евро да не изтече към криминални джобове, увери Борисов. Доверието между колегите и начина, по който работим, ме правят оптимист за изпълнението на тази задача, каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?