Обвинението срещу "Николов-Стойков" за пране на пари пред провал

Обвинението срещу "Николов-Стойков" за пране на пари пред провал
Обвинението за пране на пари срещу бизнесмените Марио Николов и Людмил Стойков е на път да се срине. В понеделник Софийският градски съд отхвърли искането на прокуратурата за разпит на двама германски и четирима швейцарски граждани, с което постави прокурорите в затруднено положение.

Близките до БСП бизнесмени са обвинени, че са изпрали 7.5 милиона евро. С тях на подсъдимата скамейка са изправени още няколко души. Според прокуратурата парите са източени от програма САПАРД като стара месопреработвателна техника е представена за нова, за да се усвоят пари от еврофондовете.

За източването на САПАРД има друго дело, по което Стойков не е обвиняем. Проблемът за прокуратурата е, че това дело не е завършило, което поставя въпросителна върху доказването на обвинението за пране на пари. Все пак според тълкувателно решение на Върховния касационен съд присъда за пране на пари може да се произнесе и без да е доказано предикатното престъпление (това от което са придобити средствата - б.р.), а само при наличието на данни за "изпиране".

Прокуратурата е в деликатна ситуация и заради отказа на съда да допусне за разпит чужденците. Двамата германци са осъдени за източването на САПРАД по международната афера, а швейцарците се разследват. Показанията на германците са приложени по българското дело за злоупотреби със САПАРД и засега са единствените материали, подкрепящи обвинителната теза срещу Николов и компания.

Тъй като прокуратурата има същите въпроси към чужденците по делото за източване, каквито възнамерява да зададе и по процеса за прането на пари, съдът отказа това да се случи.

Съдът не отпусна и няколко дни на прокуратурата, за да смени тактиката си. 

Новата линия на поведение на прокуратурата бе да поиска чрез съдебна поръчка към делото да бъде приложена присъдата срещу германците, както и да се извърши нова счетоводна експертиза на "Дюни" АД.

За международната схема с измами по САПАРД сигнализира Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) преди четири години. Въпреки, че първоначално групата бе разделена и Стойков не е подсъдим за източването на САПАРД, през май миналата година прокуратурата откри данни за съществуването ѝ.

Според обвинението връзката между Николов и Стойков се оказа регистрирана в САЩ офшорка "Кингстън ентърпрайсис". Данните, получени чрез съдебна поръчка от САЩ, показват, че цялата субсидия по САПАРД в размер на 7.5 милиона евро, получена от фирмите на Марио Николов и приближените му, е превъртяна през офшорката. Оттам парите са "инвестирани" в курортния комплекс "Дюни", чийто бивш официален собственик е Людмил Стойков.

На последните искания на прокуратурата адвокатите реагираха остро и я обвиниха, че цели да бави процеса. Защитата на Людмил Стойков от самото начало на делото поиска съкратена процедура, но това ѝ бе отказано.

След известен спор между прокуратурата и защитата, съдът отхвърли и двете искания на обвинителите. Вместо това изиска одитен доклад за "Дюни" АД. Людмил Стойков бе видимо доволен от решението на съда и обеща, че ще осигури документа до половин час. След получаването на одита, съдът насрочи пледоариите за средата на следващия месец.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?