Учени в САЩ и Германия правят изследване:

Как би изглеждал перфектният ден за жените?

Дори най-приятните занимания обикновено стават по-малко приятни, колкото по-дълго и по-често ги правим

Как би изглеждал перфектният ден за жените?

Според знаменитата песен на Лу Рийд, той прекарва перфектен ден като "пие сангрия в парка, храни животните в зоопарка, по-късно отива на кино и след това у дома". Жените обаче мислят доста по-различно, според учени, които изследват щастието и благоденствието, пише британският в. "Индипендънт".

Освен 8 часа необезпокояван сън, идеалният ден включва най-малко 56 минути шопинг, 82 минути отдих и още 46 минути дневна дрямка, 36 минути работа и 33 минути отиване и връщане от работа, няма нужда да споменаваме 50-те минути за приготвяне на ядене и 75 минути за изяждането му. Най-много време – 106 минути – биха отишли за това, което изследователите евфемистично наричат "интимни отношения".

Проучването, проведено от учени в САЩ и Германия, стига до извода, че желаното оказва положителен ефект, когато е в неголеми количества – ако е в по-големи, може да съсипе деня ви. "Нашето изследване поставя въпроса как би изглеждал перфектният ден, ако си дадем сметка за ключовото обстоятелство, че дори най-приятните дейности обикновено стават по-малко приятни, колкото по-дълго и по-често ги правим", посочват учените.

Изследването е направено сред повече от 900 работещи жени на средна възраст 38 години, запитани по какъв начин прекарват деня си и дали са доволни от него. Освен това са използвани данни от проучвания в САЩ, които измерват количеството време, което жените и мъжете прекарват в различни дейности като работа, грижа за децата, участие в доброволчество и социални дейности.

На базата на всички тези данни, учените успяват да конструират перфектния ден, който има 16 "будни" часа. Резултатите показват, че за да нямат никакви угризения и в същото време да се отдадат на наслада и удоволствие, хората биха прекарвали 619 минути дневно в интимни отношения, 103 минути в компанията на приятели и познати, 76 минути отдих. Те не биха отделили никакво време за работа или съответно отиване и връщане от работа; само 2 минути за домакинска работа и други две минути с децата.

Оптималният ден обаче съдържа 16 различни дейности, всяка от които отнема между 33 и 106 минути. Повече време би било отделено за дейности, свързани с другите хора, отколкото с такива, от които се изкарват пари. Освен това е добре денят да се разделя на по-малки "пакети" и времето да се поделя между различни неща, които обичате да правите, отчасти за да се избегне отегчението.

Споделяне

Още от

Какво очаквате да свърши служебното правителство?