Как се печели без риск от гръцката криза

Как се печели без риск от гръцката криза

Напоследък вината за задълбочаващата се финансова криза в Гърция се приписваше неведнъж на спекулантите. Те залагаха на фалита на страната и се надяваха да получат огромни печалби. Как точно действат спекулантите, пояснява в неделя радио ″Дойче Веле″.

Вложители, които искат да спечелят от гръцката криза, разполагат с редица възможности. Най-простата е да заложат на обезценяването на еврото. В крайна сметка проблемите на Гърция, но и на някои други страни с отслабени позиции като Португалия, Испания или Италия намаляват доверието към общата валута.

Следователно вложителите могат да продават евро и срещу него да купуват други валути като американски долари, например. Техните лични печалби нарастват тогава с всеки цент, с който се обезценява еврото спрямо долара.

Спекулации с повишена трудност

По-големи печалби обещават спекулациите с акции, продължава коментара си ″Дойче Веле″. Вложителите обмислят кои фирми ще бъдат най-силно засегнати от гръцките проблеми. Очевидният отговор гласи - онези банки, които са давали пари назаем на гръцката държава.

И малките промени в курса водят до печалба.

Германски банки притежават повече от 30 милиарда евро в държавни гръцки облигации, във Франция има облигации за близо 60 милиарда евро. Най-силно засегнати обаче са банките в самата Гърция. Вложителите, които очакват печалби, продават акциите си във въпросните банки.

Дори онези, които не притежават подобни акции, могат да участват в залагането, като ги вземат назаем срещу определена такса и се обвързват с конкретен срок за връщане. Ако курсът на ценните книжа междувременно падне, те могат да ги изкупят на по-ниски цени и да ги върнат на притежателите им с чиста печалба.

При тези продажби на празни обороти пониженият курс представлява печалбата за спекуланта, от която трябва да се приспаднат само таксите за наемането на ценните книжа. Ако обаче спекулантът е направил грешно предположение и курсът на книжата се покачи вместо да падне, неговите загуби ще са съответно високи.

Лотария с бъдещето на длъжниците

Друг вариант на финансови спекулации са така наречените Credit Default Swaps, накратко СиДиЕс. Те са нещо като застраховка в случай, че един длъжник се окаже неплатежоспособен. С тези книжа може да се търгува свободно, т.е. става дума за нещо като лотария с бъдещето на един длъжник или дори на цели държави.

За застраховането на гръцки държавни облигации на стойност 10 милиона евро в края на миналата година се плащаха такси от 200 000 евро. В края на април тази година същата застраховка струваше над 900 000 евро. Спекуланти, които навреме са застраховали книжата си, следователно, постигат 700 000 евро чиста печалба, без особен риск, посочва още ″Дойче Веле″.

Споделяне

Още от Бизнес