Камерън: ЕС е твърде голям, твърде арогантен и се меси твърде много

Дейвид Камерън

Европейският съюз е "твърде голям, твърде арогантен и се меси твърде много", и Великобритания ще се бори здраво за предоговаряне на връзките си с блока. Това заяви британският премиер и лидер на управляващата Консервативна партия Дейвид Камерън на годишната партийна конференция в Манчестър, съобщи Ройтерс.

Камерън, чиято партия спечели мнозинство на изборите през май, обеща да преразгледа британските отношения с ЕС преди референдума за членство в съюза, очакван в края на 2017 година.

"Вярвайте ми, нямам романтична привързаност към Европейския съюз и неговите институции. Интересуват ме само две неща: благоденствието на Великобритания и влиянието на Великобритания. Ето защо ще се боря толкова упорито в това предоговаряне, така че да постигнем по-добра сделка и най-доброто от двата свята", каза Камерън.

В словото си британският премиер заяви също, че страната му трябва да даде своя принос в разгрома на "Ислямска държава" в Сирия и че сирийският президент Башар Асад трябва да си тръгне, за да настъпи мир в страната.

Британците, които подкрепят членството на Великобритания в Европейския съюз, са повече от онези, които искат излизане от съюза, показва междувременно допитване, цитирано от Ройтерс.

Петдесет и пет процента от участниците в анкета на компанията за социологически проучвания "КомРес" за в. "Дейли мейл" казват, че биха гласували Великобритания да остане в ЕС, ако референдумът по въпроса се бе състоял днес.

За излизане биха гласували 36 на сто от запитаните, а 8 процента не са решили - по-малък дял, отколкото в предишни подобни допитвания.

Други осъществени наскоро анкети показват по-малка разлика между групите, подкрепящи двете становища, като според някои повече хора са "за" излизане от ЕС, отколкото за оставане в блока.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?