Кардиолози предлагат на обществена места да се поставят дефибрилатори

Автоматични дефибрилатори да бъдат поставени на оживени обществени места като училища, гари, метрото, летища и другаде. Това предложи в неделя председателят на Дружеството на кардиолозите в България доц. Иво Петров по повод на 29 септември - Световния ден на сърцето.

Според специалиста тези апарати, които възстановяват сърдечния ритъм, могат да бъдат използвани за оказване на животоспасяваща помощ до идването на специализиран екип. По думите на доц. Петров такава практика има в редица развити държави като САЩ, Япония и редица западноевропейските страни.

От Дружеството и от БЧК посочиха, че подготвят инициатива за законодателни промени в тази посока, защото в момента единствено лекар има право да прави дефибрилация.

Необходимо е да се увеличи броят на служебните лица, които са обучени и на които е разрешено да работят с дефибрилатор - като пожарникари, полицаи, медицински сестри, фелдшери и др., каза доц. Петров.

Заместник-генералният директор на БЧК Надежда Тодоровска посочи, има специализирани курсове, които позволяват за два дни да бъде овладяна тази техника.

Световният ден на сърцето се отбелязва от 2000 г., посочи доц. Петров. През тази година денят ще премине под мотото "Тръгни по пътя на здравото сърце". Основен акцент е превенцията на детското и женското здраве. Проявата ще започне на 29 септември от 10.00 ч. в градинката пред Народния театър.

Споделяне

Още от България