КЕВР готова да оцени сделката на "Еврохолд" с ЧЕЗ, но още не знае как

Петкова и Иванов на заседание на енергийната парламентарна комисия, сн. БГНЕС

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) следи сделката за закупуване на активите на ЧЕЗ от "Еврохолд" и ако се стигне до такава, ще извърши проверка. Това коментира председателят на комисията Иван Иванов пред журналисти в петък по повод обявената предишния ден сделка за 335 млн. евро, която обаче се нуждае от регулаторни одобрение преди да бъде финализирана.

Той припомни, че КЕВР последна се произнася по сделката, след като това сторят останалите регулатори – Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Комисията за финансов надзор (КФН). Енергийният регулатор бе задължен и той да се произнася по сделки за над 20 процента енергийни активи. Това стана, след като избухна скандалът с придобиването на бизнеса на ЧЕЗ в България от пазарджишката фирма "Инерком", която нямаше достатъчно опит да управлява тези активи. След като КЗК забрани сделката и ЧЕЗ развали договора с "Инерком", се стигна до избора на застрахователния холдинг "Еврохолд".

"Еврохолд" няма никакъв опит в управление на енергийни активи, но преди ден холдингъ обяви, че ще наеме водещи консултанти, за да ги съветват в тази област, както и че ще остави начело на дружествата за електроразпределение и електроснабдяване в Западна България досегашното ръководство.

Как КЕВР ще оцени сделката остава неясно. Иван Иванов призна, че все още не са изработени критерии, по които ще се извършва одобрението на енергийните сделки. Регулаторният шеф обясни, че правилата не били изработени от отговорните институции. Кои са те, не бе посочено, но още при приемането на изискването КЕВР да проверява и да се произнася по придобиване на енергийни активи възникна спор с депутатите за това кой трябва да изготви правилата за оценка на сделките. Регулаторът смята, че това е работа на народните представители, те пък твърдят, че е на КЕВР.

"В крайна сметка, ако се стигне до нас, ние сами ще се постараем да създадем обективните критерии. Надявам се действително, ако се стигне до тази проверка, да бъдем подпомогнати в изработването им", каза Иван Иванов.

Както при първата сделка с "Инерком", така и новата с "Еврохолд" не мина без политически коментира.

"Ние смятаме, че тази сделка се осъществява в тежка корупционна тишина. Продажбата на най-големия електроенергиен разпределител, от което зависи цената на тока за българските граждани и бизнеса, а също така и националната сигурност, не може да се осъществява по такъв начин”, заяви зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев пред журналисти

Той призова ДАНС, КЕВР, КФН и КЗК (което последните три са длъжни да направят по закон) да проверят сделката, защото тя трябва "да се осъществи в интерес на българските граждани и националната ни сигурност”.

От ДПС ще искат през следващата седмица правителството да запознае народните представители с подробностите и становището на органите. Цонев не пропусна и да обвини "медиите от кръга "Капитал”, че "много съмнително” лансират сделката и я представят като свършен факт.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова увери обществеността, че няма да бъде направено нищо, което да нанесе вреда или да постави под риск енергийната сигурност на страната и българските потребители.

"Както винаги съм пояснявала, това е сделка, която се реализира по реда на чешкото законодателство, нашето правителство няма касателство към този въпрос. За нас е важно да бъде гарантирана сигурността на електроенергийната система на страната", коментира Петкова. Тя припомни, че всеки потенциален купувач на активите на ЧЕЗ ще премине през трите регулаторни оценки.

Споделяне

Още по темата

Още от България