КНСБ заплаши със стачка при вдигане на пенсионната възраст

Синдикатът настоя за 400 лева минимална заплата, според бизнеса това е пагубно

сн. БГНЕС

От КНСБ настояха за замразяване на възрастта за пенсиониране за всички категории труд и през следващата година и заплашиха със стачни действия, ако това не се случи.

Лидерът на синдиката Пламен Димитров коментира, че няма причини да продължава моделът "Дянков" с увеличение с 4 месеца на възрастта и с отпадането на възможността за ранно пенсиониране на категорийните работници. Той заяви, че хората в страната масово твърдят, че не могат да понесат планираното през следващата година увеличение на пенсионната възраст и заявяват готовност за стачни действия.

От профсъюза се обявиха за незабавно започване на преговори по пенсионния модел с цел стабилизиране на системата и подобряване на адекватността на пенсиите и обезщетенията като за целта се предприеме плавно повишаване на осигурителните вноски.

Заплахата на синдиката за стачни действия идва след като управляващите дадоха сигнали, че планират размразяване на повишаването на възрастта и стажа за пенсия.

Ако не се приемат изрични промени, по закон от 1 януари 2015 г. продължава приетият от първото правителство на ГЕРБ темп на нарастване на възрастта и стажа – с по четири месеца годишно. Сега мъжете се пенсионират на 63 години и осем месеца, а жените - на 60 години и осем месеца. Ако не настъпи промяна, пенсионната възраст за мъжете ще стане 64 години, а за жените – 61.

Социалният министър Ивайло Калфин се обяви през миналата седмица за това възрастта и стажът за пенсия за най-масовата трета категория труд да продължат да растат от следващата година, но по-плавно от залегналото в закона.

КНСБ настоя за 400 лв. минимална заплата, според бизнеса следват фалити

От синдиката настояват още за повишаване на минималната работна заплата от сегашните 340 лева на 400 лева. Според него повишаването на доходите е наложително, за да се преодолее продължаващата вече 15 месеца тенденция на дефлация у нас.

"Единственият лек срещу дефлацията, измислен по света, е стимулиране на потреблението. Няма друг просто. Хубав, лош, ляв, десен, среден - няма никакво значение. Да си спомним онази поговорка, в която се казва, че не е важно какъв е цветът на котката, важно е да лови мишки. В момента сме стигнали до това дередже. Тоест дебатът дали трябва да увеличаваме по някакъв начин потреблението, дали трябва да увеличаваме доходите, дали трябва да вземем допълнително заеми, не стои на дневен ред. Няма алтернатива това поведение", коментира Димитров.

През миналата седмица председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова коментира, че минималната работна заплата най-вероятно ще остане 340 лева и през следващата година. Възможен бил и компромисен вариант за повишение, но не повече от 360-370 лв.

Синдикатът настоява и за законодателни промени, с които да се гарантира 10-процентно увеличение на средната работна заплата всяка година, което да е следствие на договарянето на заплати в предприятията и браншовете.

Искането за увеличение на минималната заплата от догодина обаче беше определено като рисково от една от най-големите работодателски организации – Българската стопанска камара (БСК).

"Ако средната работна заплата в София е 1070 лева, то във Видин тя е 564 лева. Въвеждайки минимална заплата от 400 лева обричаме на фалит малкия и среден бизнес в регионите, в които средната работна заплата е по-ниска и засилваме драстично мобилността на човешкия ресурс към големите градове", коментира изпълнителният председател на камарата Божидар Данев.

По думите му, подобно увеличение означава продължаваме на обезлюдяването, обезкървяване на регионите и закриване на малкия и среден бизнес в страната.

"Искаме ръст от 26 на сто на минималната заплата, ако това не е икономическа авантюра, не знам как бих могъл да го нарека", посочи Данев.

Необлагаем минимум и прогресивно облагане

От КНСБ настояват също за въвеждане на необлагаем минимум, съчетан с прогресивно подоходно облагане.

Предложението на синдиката е да има необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата, 10-процентна ставка за доходите до десет минимални работни заплати и нова скала от 15 процента за доходите над десет минимални работни заплати.

По повод това предложение от БСК коментираха, че "от такива социално ориентирани икономически предложения може да се стигне дотам синдикатите да нямат работници, които да им участват в синдикатите".

Споделяне

Още по темата

Още от България