Комисия гласува за отстраняване на Берлускони от парламента, той обеща да не сваля правителството

Комисия гласува за отстраняване на Берлускони от парламента, той обеща да не сваля правителството

Комисията на италианския Сенат гласува късно в сряда за отнемане на парламентарния статут на бившия италиански премиер  и сегашен сенатор Силвио Берлускони. Той пък в предварително разпространено обръщение даде да се разбере, че, каквото и да е крайното решение на Сената за неговото бъдеще, няма да изпълни заплахите си и да предизвика падане на нестабилното коалиционно правителство чрез изтегляне подкрепата на днешната си партия Народ на свободата.

Същевременно медийният и индустриален магнат призова за борба срещу съдебната система и обяви възраждането на партията Форца Италия, с която някога влезе за първи път в политиката.

Късно в сряда сенатска комисия по изборите и парламентарния имунитет отхвърли доклада, който предлагаше да се запази парламентарния статут на Силвио Берлускони. Петнайсет от 23-та, влизащи в нея, сенатори гласуваха "за" отстраняването на Берлускони,  един -  "против", а седмина отказаха да гласуват и напуснаха залата.

Бившият премиер е с ефективна присъда от четири години лишаване от свобода за данъчни измами в особено голям размер, която бе потвърдена през август от последната съдебна инстанция - Върховния касационен съд, припомня БТА в кореспонденция от Рим. Съгласно действащия закон, който бе приет през декември миналата година, всяко физическо лице с ефективна присъда над две години затвор не може да се кандидатира на избори или, ако междувременно е било избрано, трябва да напусне парламента.

Докладчик на сенатската комисия бе Андреа Ауджело от партията на Берлускони "Народ на свободата", който се обяви в защита на партийния лидер с аргументите, че в резултат на амнистия от 2006 г. наказанието е намалено от 4  на 1 година затвор, а самото деяние е извършено преди действащият сега закон за отстраняване от парламента да влезе в сила.

Противоположното юридическо становище е, че тези два довода не са валидни, тъй като амнистията намалява срока на наказанието, но не отменя присъдата, която за Берлускони остава 4 години лишаване от свобода. Освен това амнистията не отменя и другите последици от наказателна присъда, като например отстраняването от парламента.

Отхвърлянето на доклада на Ауджело означава, че процедурата в комисията трябва да се повтори с нов докладчик. Това ще е председателят на комисията Дарио Стефано от левицата. Очаква се новата процедура да приключи към средата на октомври. След това ще се пристъпи към тайно гласуване в пълния състав на Сената.

Началото на заседанието на сенатската комисия съвпадна по време с централните информационни емисии на италианските телевизионни мрежи и Силвио Берлускони се възползва от това, като разпрати за излъчване видеокасета с 16-минутно обръщение към италианците. В него той заяви, че ще остане в италианската политика дори ако колегите му сенатори гласуват уволняването му от Сената след осъждането му за данъчна измама., че ще обжалва присъдата си пред националния Конституционен съд и Европейския съд за правата на човека. Същевременно обаче Берлускони се отказа от миналите си заплахи да свали нестабилното правителство на Италия като ответна мярка след опита на Сената да го лиши от сенаторското му място.

Според източници от партията на Силвио Берлускони той обмисля да подаде оставка преди Сенатът да гласува по въпроса в пълен състав, но това може да се случи във второ видео след гласуването в комисия.

Видео обръщението трябваше да бъде излъчено във вторник, но бившия премиер, който е известен с промяната на настроението си, го отложи с един ден. Според спекулациите той не е искал да се бори за ефирно време с успешното изваждане на разбилия се "Коста Конкордия".

Коментатори смятат, че Берлускони продължи да поддържа помирителната линия, това ще бъде сигнал за победа на депутатите, които се опитваха да запазят коалицията, както и за бизнес съветниците, които се опитаха да омаловажат усилията на агресивните му привърженици, настояващи за разпадане на правителството и предсрочни избори.

"Аз ще бъда винаги с вас, редом с вас, независимо дали ще ме отстранят (от сенаторския пост). Политика се прави и без да си в парламента. Лидер се става не с парламентарно кресло, а с народен консенсус, с вашия консенсус," заяви Берлускони.

Той обяви, че възстановява партията "Форца Италия", с която дебютира в политиката през 1994 г. Тогава собственикът на "Милан" заимства от футболните фенове лозунга, с който те подкрепяха италианския национален отбор, а партийният цвят бе небесносиният (на италиански "адзуро"), който дава популярното име на тима - "скуадра адзура".

Бившият премиер атакува съдебна система. "Именно това правосъдие ни превърна в страна, където няма вече доверие в правото. Станахме една окастрена демокрация, оставена на произвола на политизирана магистратура, която единствена в цивилизованите страни се радва на тотална безотговорност и на тотална ненаказуемост. Тази магистратура се самонатовари с мисията да реализира социализъм по съдебен път", каза той.

"Един човек, който не беше свързан с политиката, някой си Силвио Берлускони излезе на бойното поле, разби великолепната военна машина на левицата и за два месеца изведе умерените сили до управлението на страната. Това бях аз. Свързаните с левицата прокурори и съдии незабавно се опълчиха срещу мен. Оттогава върху мен се изсипаха без никакво основание 50 съдебни дела, които окаляха моя имидж, отнеха ми много време, спокойствие и огромни финансови ресурси. Но аз не съм извършил никакво престъпление, не съм виновен за нищо, аз съм невинен, аз съм абсолютно невинен", провъзгласи телевизионният магнат.

В заключение той призова италианците "под знамето на "Форца Италия" да излязат на бойното поле, за да се борят срещу левицата и срещу използването на правосъдието за политически борби, което е зло, променило и продължаващо да променя историята на републиката".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?