Костов: Дарението на ГЕРБ за бедстващите с пари от субсидията е с "чужда пита помен"

Управляващите смятат за "неморално" да ги обвиняват, че не са помогнали с лични пари

сн. БГНЕС

ГЕРБ нарушава Закона за политическите партии с решението си да дари 1 милион лева от партийна субсидия на пострадалите от наводнението в село Бисер, заяви в петък лидерът на ДСБ Иван Костов. В закона ясно е разписано, че партиите имат право да изразходват средствата си само за избори, осигуряване на структурите, организация на партийни мероприятия и "други присъщи за дейността на партията разходи".

"Един човек може да дари на когото си иска, каквото си иска от това, което притежава, но партията не може. Има много строги ограничения. Да дарят през членовете си, както ще направим ние. Иначе да се подпомогне е похвално и много хубаво качество на всички българи – че съчувстват и помагат. Не може с други пари – трябва с пари и със средства на членовете на партията", коментира Костов.

По думите му да се харчат парите на данъкоплатците за дарения е като с "чужда пита помен да се прави".

"Когато хората са в бедствие, да каже някой, че помощта е незаконна е неморално", коментира в отговор председателят на групата на ГЕРБ Красимир Велчев.

Той все пак призна, че има законов проблем с решението на партийното ръководство да дари 1 млн. лв. от партийната си субсидия.

Велчев обясни, че това все пак е "правилното решение", но "ще се прецизира начинът, по който това да се направи, без да има нарушаване на закона".

Той разказа, че първоначалната идея на ръководството на партията е била да се съберат от всички народни представители и от министрите по 500 лв. за пострадалите от наводненията и студа.

"Тогава премиерът много правилно забеляза и реагира: добре, ще съберем 60-70 хил. лв., какво ще помогнем с тези пари на хората, знаете ли какво е в района", разказа Красимир велчев. По думите му вицепремиерът Цветан Цветанов е реагирал по същия начин. Тогава е бил предложен варианта да се дадат средства от субсидията на партията.

От обясненията на Велчев става ясно, че отпускането на дарението от 1 млн. лева, платено от данъкоплатците, е било достатъчно за ГЕРБ и те са отказали да дават лични пари.

"ГЕРБ, според мен, са в задължението да прочетат внимателно Закона за политическите партии и ако не желаят, Сметната палата да ги принуди да го прочетат и да вземе отношение към този вид нарушения, защото не могат да се даряват пари на който и да било вън от политическата, партийната дейност", коментира Костов. Той напомни, че Законът за политическите партии не позволява да изплащат "бонуси" и на независимите депутати, които са насочили субсидията си към ГЕРБ.

Костов съобщи, че членовете на Синята коалиция събират лични помощи за бедстващите в село Бисер, които ще бъдат предоставени за разпределяне чрез Българския Червен кръст.

Според него държавната администрация, а не прокуратурата, трябва да търси виновника за скъсаната язовирна стена край село Бисер. "Прокуратурата със сигурност няма да намери конкретен виновник, който е заинтересован да причини това", каза Костов. Бившият премиер разказа, че през 1999 година правителството на ОДС е повдигнало темата за управление на водното богатство на страната, но тогава темата е била посрещната с насмешка от медиите.

"Тази стратегия беше изоставена категорично по време на управлението на Симеон Сакскобургготски и никой не се върна към нея. (Темата е много важна, бел.ред.) Защото от една страна хората ги заливат, от друга страна са на режим на вода. Това е реалността в България. Трябваше този проблем в последните 10 – 12 години с последователни усилия да бъде решен окончателно", обясни още лидерът на ДСБ.

Лидерът на БСП Сергей Станишев определи партийното дарение на управляващите като политически пиар. "Търси се краткосрочният пиар, за да се запушат нещата, да покажат, че правителството е активно - раздават от субсидията на ГЕРБ един милион и това щяло да реши проблема. Това няма да реши проблема. За съжаление, правиха пиар и от това", коментира Станишев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?