Крайната антиевропейска десница вече има група в Европарламента

Крайната антиевропейска десница вече има група в Европарламента

Крайнодесни партии в Европейския парламент обявиха, че са събрали достатъчно подкрепа, за да създадат политическа група под ръководството на френския "Национален фронт" (НФ) на Марин льо Пен, предаде Асошиейтед прес във вторник.

Стъпката, предприета от НФ, от холандската Партия на свободата, Австрийска партия на свободата, италианската "Северна лига" и белгийската партия "Влаамс беланг" ("Фламандски
интерес") ще им даде по-голямо влияние върху законодателната власт в Европейския съюз и ще внесе повече антиевропейски елемент в процедурите.

"Щастлива съм да обявя създаването на групата "Европа на нациите и свободите", заяви пред журналисти Марин льо Пен, заобиколена от лидери на останалите политически групи. "Ще бъдем политическа сила, която не може да бъде сравнявана с предишната ни ситуация", каза тя.

Повечето от тези партии се представиха добре на европейските избори миналата година, но досега не успяваха да създадат единна група.

"Това е Денят с главно "Д". Това е началото на освобождението ни", заяви холандският крайнодесен политик Герт Вилдерс, известен с антиислямските и антиимигрантски позиции.

Създаването на парламентарна група дава на политиците възможност за наемане на повече служители, право на законодателна инициатива и достъп до финансовите фондове.

За да се създаде парламентарна група в ЕП, са необходими най-малко 25 депутати от седем страни. С присъединяването на двама депутати от полската крайнодясна партия "Конгрес на новата десница" (КНД) и на изключена през март бивша депутатка от британската Партия за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) беше изпълнено условието за наличие на представители на седем държави.

Политическото влияние на новата група се очаква да е минимално, предвид факта, че групата на Европейската народна партия (християндемократи) има 221 членове, а групата на
Прогресивния алианс на социалистите и демократите - 191.

При силно националистическите цели на партиите и придържането им към независимото вземане на решения, Вилдерс призна, че на новата група понякога вероятно ще ѝ бъде трудно да действа единно. "Разбира се, че имаме разногласия, но те не са нашата слабост, а са нашата сила", заяви той.

Споделяне

Още от Европа