Крайнодясна партия влиза в бъдещото израелско правителство

Лидерът на дясната израелска партия "Ликуд" Бенямин Нетаняху, който има мандат да състави правителство, е сключил предварително споразумение за съставяне на коалиция с крайнодясната партия "Израел бейтену", съобщиха информационните агенции в понеделник.

Двете партии обаче няма да имат мнозинство в 120-местния Кнесет и затова трябва да привлекат в коалицията и други парламентарно представени партии. Председателката на израелската центристка партия "Кадима" Ципи Ливни вече отказа да се присъедини към правителство, оглавявано от Нетаняху.

Според израелски медии лидерът на "Израел бейтену" Авигдор Либерман, известен с антиарабската си реторика, ще бъде външен министър. Неговата партия ще получи общо пет министерски кресла.

Партията на Ципи Ливни вкара с един депутат повече в 120-местния парламент от "Ликуд" на Бенямин Нетаняху – съответно 28 и 27 места. Президентът Шимон Перес обаче възложи на Нетаняху да състави коалиционен кабинет, тъй като се ползва с по-голяма подкрепа от другите партии в парламента.

Споделяне

Още от Свят