"Кремълският списък" на Тръмп успя да ядоса и Вашингтон, и Москва

"Кремълският списък" на Тръмп успя да ядоса и Вашингтон, и Москва

Администрацията на Тръмп прояви необичайна ловкост, успявайки да разгневи едновременно и руското ръководство в Москва, и най-големите критици на Русия във Вашингтон, с начина, по който приложи новия закон, целящ да накаже Кремъл за намесата му в американските избори през 2016 г.

Държавният департамент разгневи конгресмените, обявявайки в понеделник, че не планира въвеждането на нови санкции, каквито се изискват от закона, който президентът Доналд Тръмп подписа неохотно миналата година, пише "Ню Йорк таймс". А Министерството на финансите ядоса Москва, когато по-късно същия ден публикува "позорен" списък с имената на 210 високопоставени руски политици и бизнесмени.

Двете съобщения оставиха мъгляво впечатление за това какъв подход планира Тръмп спрямо Кремъл през втората година от мандата си, дори и след като разследващите търсят доказателства за колаборация между неговия предизборен щаб и руснаците. Докато вътрешните опоненти на Тръмп твърдят, че той за пореден път изглежда е в плен на Русия, от Кремъл се оплакват, че той е заложник на това, което те наричат американска дълбока държава.

В контекста на новия закон, понеделник беше важен ден за действие. Законът, на който миналата година Тръмп наложи вето, но след това бе прегласуван от двупартийно мнозинство, изискваше президентът да въведе санкции спрямо мащабни поръчки на руско военно оборудване. Но Държавният департамент каза, че не се налага да прави това на този етап, тъй като в последните месеци е използвал заплахата от закона, за да притиска клиенти да отказват потенциални сделки, които биха донесли милиарди долари на Русия.

Изданието припомня, че законът също така е изисквал от Тръмп да се състави списък на "високопоставени политически фигури и олигарси" в Русия – но не за бъдат предприети някакви действия спрямо тях, а за да се отправи сигнал към приближените на Путин, че те ще загубят много, ако Москва не прекрати намесата си в Украйна и в изборите в западни държави. Много хора в Русия се тревожеха от перспективата да попаднат в този списък.

В крайна сметка в списъка бяха включени почти всички висши руски правителствени служители и 96 милиардери. В документа се казва, че включването в списъка не е равносилно на участие във "враждебни действия".

"Ню Йорк таймс" отбелязва, че т.нар. "кремълски доклад" бе посрещнат в Русия с недоверие и насмешки, а социалните мрежи изобилстват от издевателски коментари. Някои се шегуват, на администрацията на Тръмп са ѝ трябвали шест месеца, за да извади списъка от сп. "Форбс", доколкото всички руски милиардери се оказаха там, както и да препише имената на висшите длъжностни лица от сайта на Кремъл.

"Позорният" списък с олигарсите бил подменен

"Позорният" списък на руските олигарси, които са се обогатили по корупционен начин чрез връзките си с президента Владимир Путин, е бил подготвен от правителствените агенции в САЩ, но миналата седмица бил спрян от висш представител от администрацията на Тръмп, пише британският в. "Гардиън". Вместо това е бил изготвен всеобщ списък на богатите руснаци, който явно е заимстван от класациите на "Форбс", като към него са добавени имената на някои от висшите служители в Кремъл, твърди шведският икономист от Атлантическия съвет Андерс Ослунд, който е казал, че е консултирал подбора на имената.

Така цялото нещо изглежда смехотворно, няма никакви критерии, коментира Ослунд, цитиран от "Гардиън". По думите му е свършена много работа по изготвянето на първоначалния списък, но в четвъртък са му казали, че някой висш член от администрацията е наредил той да бъде отменен и заменен от списък, базиран на "Форбс".

"Някой отгоре сериозно се опитва да направи така, че американското правителство и Конгресът да изглеждат нелепо", смята Ослунд. Той допълва, че не знае кой е разпоредил подмяната, но след като финансовият министър Стивън Мнучин е одобрил списъка, е "поел отговорността за него".

Питър Харъл, бивш зам.-помощник на държавния секретар по въпросите на санкциите, казва пред "Гардиън": "Във вида, в който бе публикуван, този списък няма да бъде ефикасен. Целта на Конгреса беше да застави администрацията да фокусира вниманието върху хора, от които Путин зависи. Те представиха списък, в който влизат и тези хора, и всички останали".

Показаха среден пръст на Конгреса

Докладът на американското министерство на финансите разгневи мнозина във Вашингтон, които смятат, че не се предприемат достатъчно твърди мерки спрямо Москва и че правителството не приема сериозно желанието на двете партии – демократи и републиканци - за въвеждане на нови санкции срещу Русия, отбелязва и "Файненшъл таймс".

Този списък, който в крайна сметка бе публикуван, е съставен толкова небрежно и набързо, че остава да мислим, че е са го направили между другото, коментира Даниел Фрид, бивш посланик на САЩ в Полша и член на Съвета за сигурност. "Списък, в който са включени всички наред, въобще не е списък", обобщи той.

Сътрудник в Сената, участвал в изготвянето на закона за санкциите спрямо Русия, отбелязва, че шест месеца след като Тръмп подписа закона, финансовото министерство така и не е въвело предвидените в него ограничителни мерки спрямо страни и компании, работещи с руския военно-промишлен комплекс или с руското разузнаване.

Показаха среден пръст на Конгреса, коментира сътрудникът, цитиран от "Файненшъл таймс".

Законът за противодействието на противниците на Америка чрез санкции предвижда да се наложат санкции на компании, които имат бизнес отношения с руския отбранителен сектор и разузнаването.

Финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин заяви пред Конгреса, че през следващите няколко месеца ще последват санкции. "Ще има санкции, базирани на този доклад", каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?