Кунчев: Ще искаме удължаване на предпазните мерки и след 30 юни

Осем души с Covid-19 са починали, лек спад на дневния прираст на епидемията

Кунчев: Ще искаме удължаване на предпазните мерки и след 30 юни

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев ще поиска удължаване на противоепидемичните мерки и след 30 юни заради ръста на новозаразените у нас в последните седмици. Това обяви самият Кунчев във вторник вечерта пред БНТ.

Извънреднната епидемична обстановка изтича на 30 юни, като предстои правителството да вземе решение дали да я удължи и с колко.

“При сегашния нов пик на коронавируса усилията са насочени към контрола над изпълнението на съществуващите предпазни мерки. Той ще бъде затегнат, но въвеждане на нови ограничения не се предвиждат“, каза той. Кунчев обясни, че 320 души са лежащо болни в момента, 20% от заразените се нуждаят от болнична помощ, а 4-5 % - от сериозна помощ в интензивен сектор.

Заразените са разпределени на клъстъри. Специалистите полагат се усилия за ограничаване на получените огнища. Напоследък обаче се наблюдават и отделни случаи на други места в страната. Това, по думите на Кунчев, означава, че сме в прехода към дифузно заразяване. Нови случаи ще има там, където се допусне неспазване на мерките, категоричен беше той.

Кунчев каза, че не може да обвърже достигането на определен брой заразени с евентуално връщане на мярката за оставане по домовете.

"Въпрос на експертна преценка е, включително и на това какви са случаите. Ако при пасажа на вируса през хората наистина се стигне до намаляване на неговата инфекциозност, само че за момента нямаме такива данни, е възможно хората да го карат много по-леко...“, посочи той.

Кунчев призова хората да слушат тези, кои носят отговорност. Той подчерта, че намирането на баланс между грижата за здравето на обществото и опазването на икономиката е много трудно и това е основната задача на специалистите, ангажирани с организацията на борбата с вируса.

8 починали, 79 нови случая за денонощие

Анонсът за удължаването на мерките идва на фона на регистриран рекорден брой починали с коронавирус за последното денонощие – 8 души. Общо 79 са новите случаи на заразени при рекорден брой от 2776 PCR теста.

През първите два дни на миналата седмица общият брой на установените нови случаи бе 163. През първите два дни на тази седмица са 112.

Най-много новозаразени има в София - 32, Софийска област - 13, Благоевград - 1; Бургас - 4; Варна - 2; Велико Търново - 1; Враца - 1; Кюстендил - 1; Пазарджик - 3; Перник - 1; Пловдив - 1; Разград - 2; Сливен - 6; Стара Загора - 5; Търговище - 1; Ямбол - 5.

Починалите са жена на 73 г. с пневмония и сърдечно заболяване, мъж на 71 г. с пневмония и множество придружаващи заболявания, жена на 76 г. с диабет, мъж на 78 г. със сърдечно и белодробно заболяване, мъж на 65 г. с диабет, сърдечно и бъбречно заболяване; жена на 57 г. с диабет и сърдечно заболяване; мъж на 61 г. с пневмония и хронично белодробно заболяване, жена на 67 г. с пневмония, за която няма информация за придружаващи заболявания.

Общият брой на заразените от началото на епидемията в България вече е 3984 души. Починалите с коронавирусна инфекция са 207. 

Към този момент в болница се лекуват 341 пациенти, като 11 от тях са в тежко състояние и в интензивни отделения. Излекуваните са 2171, като броят им се е увеличил с 97 души в последните 24 часа. Това означава спад на активните случаи в страната с 26 души.

Инфосистемата отчете 21 новозаразени медици, но реално са 6

Медиците, които са заразени с коронавируса, са общо 364 души. Информационната система за коронавируса отчете във вторник  21 нови случая на заразени медици: 7  лекари, 7 - при медицински сестри, 3 - при санитари, 2 - при фелдшери и 2 при друг медицински персонал.

В последствие обаче от Министерството на здравеопазването уточниха, че случаите за последното денонощие са само 6, а останалите 15 са страи случаи от периода 17-21 юни, при които обаче едва вчера професията им е била вкарана в системата.

Става въпрос за лекари, медицински сестри и санитари от София-град и София-област, Кюстендил, Кърджали, Плевен, Добрич и Сливен. Новите шест случая са на три сестри и трима лекари от три лечебни заведения в София.

Маските на закрито вече са задължителни

Голямата промяна във вторник е, че маските отново са задължителни на закрити публични места. Задължението е в сила до 30 юни. Властите изискват от всеки, който посещава закрити обществени места, да носи маска или друго средство, покриващо носа и устата - кърпа, шал, шлем и други. Изключение се допуска за клиентите в местата за хранене и питейните заведения.

Всички спортни мероприятия могат да се провеждат пред публика при заетост на местата до 50% от общия им капацитет, при настаняване на зрителите най-малко през 1 седалка или при спазване на дистанция от 1.5 м. 

При провеждане на футболни мачове се допуска публика до 1000 души на сектор при условията, посочени по-горе. 

Правилото за до 50% заетост от общия капацитет на местата важи и за провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, изложения и др. За провеждането на културни и развлекателни мероприятия на закрито и открито също важи условието за до 50% заетост на местата. Това се отнася и за дейността на дискотеките и нощните заведения, както и за сватби, балове други масови събирания

Същевременно Министерството на образованието (МОН) препоръча отлагане на абитуриентските балове заради повишената заболеваемост. Министерството уточни, че няма правомощия да забранява тържествата за завършване на училище, защото те се провеждат  извън учебното време и извън училищата. Все пак обаче МОН препоръчва отлагането им поне за след края на извънредната епидемична ситуация, която е в сила до 30 юни заради ръста в броя на новозаразените. 

Първи глоби за хора без маски в градския транспорт

Влизането на по-строгите мерки беше съпроводено и със засилен контрол.

Шест полицейски екипа проверяваха във вторнитк дали пътниците в градския транспорт в София спазват изискването за носене на предпазни маски. До обяд бяха съставени 3 акта и 4 предупредителни протокола

Глобата за неносене на маска в градския транспорт е 300 лева. Една от глобените днес твърди, че работи за 400 лева. Преди ден кметът на София Йорданка Фандъкова настоя размерът на глобата да бъде намален, тъй като сега възпира контрольорите да я налагат, а предупрежденията не са ефективни.

Според председателя на комисията по транспорт в Столичния общински съвет Карлос Контрера 15-20% от пътниците нарушават изискването за носенето на предпазни маски.

Освен в градския транспорт, Столична община ще засили и проверките вечер на места, където се събират на групи млади хора.  

РЗИ предупреди депутатите да спазват мерките 

Столичната регионална здравна инспекция пък издаде предписание за спазване на противоепидемичните мерки в Народното събрание. Предписанието се отнася до задължителното носене на маски, спазване на физическа дистанция и дезинфекция и ограничаване до минимум посещението на външни лица.

Предписанието е сведено до знанието на председателят на народното събрание г-жа Цвета Караянчева.

При установяване на неспазване на издаденото предписание, лицето нарушило противоепидемичните мерки ще носи персонална административна отговорност.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус