КЗК запечата неработещата централа на петролната асоциация

Не успяла да се свърже по стационарния телефон с представителите на организацията

Пощенската кутия на БПГА, в чийто офис нямало никого, сн. БГНЕС

Офисът на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) в София е бил запечатан при внезапна проверка на Комисията за защита на конкуренцията в сряда покрай разследване на евентуални нарушения и сговор на цените на горивата сред нейните членове.

Всъщност офисът е бил заварен "заключен и недостъпен", съобщиха от антимонополния орган. На място не били установени представители на БПГА, а опитите на проверяващия екип да се свърже с такива на публикувания в интернет страницата на асоциацията стационарен телефонен номер били неуспешни.

От КЗК уточняват, че в опита за проверка са участвали и представители на МВР, а поводът бил образувано производство за установяване на евентуално извършени нарушения при определяне цените на масовите автомобилни горива по веригата производство/внос – съхранение – търговия на едро – търговия на дребно, както на отделните хоризонтални нива, така и по вертикала.

Проверката засяга "Лукойл Нефтохим Бургас", "Лукойл България", "Сакса", "Инса Ойл", "Ромпетрол България", "Еко България", "Шел България", "ОМВ България", "НИС Петрол", "Петрол", "Трейднет Варна" и Българската петролна и газова асоциация.

Сега проверката е преустановена до осигуряването на достъп до офиса на БПГА, допълват от комисията.

Тя посочва, че ако се наруши целостта на печатите или се унищожат ще бъде наложена имуществена санкция в размер до едно на сто от общия оборот за предходната финансова година на сдружението на предприятия.

За противопоставяне на проверка се налагат периодични имуществени санкции в размер до едно на сто от среднодневния общ оборот за предходната финансова година за всеки ден до прекратяване на противоправното действие или бездействие, допълва антимонополния орган.

От БПГА обясниха, че работят в намален състав заради мерките срещу коронавируса и в момента на проверката не е имало техен представител. Асоциацията ще съдейства на комисията.

Поредната проверка на КЗК за нарушения на пазара на горива идва след като Върховната административна прокуратура (ВАП) поиска да знае защо при спад на цената на суровия петрол с над 47 на сто в световен мащаб у нас течните горива са поевтинели само с 11 на сто. Така антимонополната комисия се сезира относно формирането на цените на горивата при продажбата им на бензиностанциите в страната.

При последното действие на КЗК по тази тема през март 2019 г. тя излезе със секторен анализ, че няма картел и монопол на пазара на горивата.

В последните седмици обаче дъравата е особено активна на петролния пазар. Първо предприе изненадващи промени през Закона за здравето, изискващи разделяне на продуктопровода на "Лукойл" на отделни бази, всяка от които до средата на юни трябва да е лицензирана, да ѝ се платят обезпеченията и да се оборудва с измервателни уреди. Също толкова внезапно педи дни държавата обяви, че ще прави своя петролна компания, която да управлява петролните бази на Държавния резерв и да допуска до тях всички участници на пазара, както и да изгражда евтини държавни бензиностанции, първите от които ще са готови следващата пролет - преди парламентарните избори.

От КЗК твърдят, че миналата седмица са се сезирали за картел при горивата.

Споделяне

Още от Бизнес