Лазар Груев за преместването на ГДБОП: Държавата няма ясна визия за тази служба

Лазар Груев

Липсва ясна визия за функционирането на Главната дирекция “Борба с организираната престъпност” (ГДБОП), подобно на ситуацията със следствието, което от години е непропорционално натоварено в сравнение с някои прокуратури

Това коментира в петък председателят на Върховния касационен съд (ВКС) проф. Лазар Груев по повод намеренията на мнозинството на БСП, ДПС и “Атака” в парламента да премести антимафиотите от МВР в ДАНС.

“Не е толкова важно къде се намира една служба, а как тя работи по същество. Вие си спомняте, че във времето по отношение на тази служба аналогично на следствието бяха предприемани различни организационни мерки. Най-напред тя се наричаше ЦСБОП, после НСБОП, след това беше просто дирекция, която беше към полицията. След 2009г. отново беше възстановен статутът ѝ на главна дирекция, т.е. - самостоятелна. Как ще работи и как ще се отрази, зависи от това как си вършат работа, защото само по себе си преместването на една или друга структура не решава никакъв проблем”, каза шефът на ВКС по време на представянето на отчета му за 2012 г.

Той добави, че е “малко странно” сливането на досегашните чисто аналитични функции на агенцията с разследващите правомощия на ГДБОП.

“Това е липса на системен подход, защото няма ясна визия, както няма ясна визия за ролята и мястото на следствието. Във ВСС непрекъснато констатираме, че следователите са много натоварени, докато някои прокуратури са много натоварени”, добави проф. Груев.

Преместването на ГДБОП в ДАНС бе първото, с което се зае 42-ото Народно събрание, като предложението за законови промени бе внесено от лидерите на БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан и от колегите им Михаил Миков и Христо Бисеров.

Споделяне

Още по темата

Още от България