Плевнелиев очаква "допълнителни дебати" за местенето на ГДБОП

Подкрепя "генерално“ реформите, но иска да бъдат добре обяснени

Сн. БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев призова за  "допълнителни дебати" за мястото на ГДБОП, след като управляващите от БСП и ДПС решиха да извадят службата от МВР и да я преместят в ДАНС, като така дадат на контраразузнаването разследващи функции.

 

"Очаквам и ще се радвам много на допълнителни дебати специално по темата ГДБОП - къде е правилното място, как тя може да бъде ситуирана. Има аргументи "за", има и "против"... Нека да се чуе професионалната гилдия, нека да се чуят и нашите партньори в чужбина, които, в рамките примерно на разследването по казуса с Хизбула, работиха много интензивно с ДАНС и там е голямата разлика - ДАНС като контраразузнавателна служба или чисто полицейските функции", заяви Плевнелиев в сряда.

 

Държавният глава заяви още, че "генерално" подкрепя реформите и скоростта, с която те се извършват.

 

"Радвам се, че се носи ясна отговорност за тях, включително и политическа, но искам да бъдат добре обяснени, за да бъдат и подкрепени. Разбира се, големият въпрос е дали тези реформи, които се подготвят по отношение на закона за СРС, както и в МВР, ни посочват пътя напред към по-голяма ефективност, по-малко скандали и по-добре работещи институции в интерес на гражданите", заяви президентът.

 

Управляващите вече обявиха, че от първите им действия ще бъде преместването на ГДБОП в ДАНС. Тези планове бяха остро критикувани от ГЕРБ, които ги определиха като "изключително недалновидна стъпка", а бившият вътрешен министър Цветан Цветанов заяви дори, че те ще доведат до "възраждане на бившата Държавна сигурност в България". Освен това БСП и ДПС планират да извадят подслушването от МВР в Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО), която ще бъде към Министерския съвет.

 

"България има легитимно избран парламент и правителство. Те взимат своите решения и носят своята отговорност. Аз вярвам, че на тях трябва да се даде шанс, те заслужават своите 100 дни и лично аз като президент с най-голямо уважение и подкрепа ще се отнеса към желанието на всеки български политик, включително и на всяко българско правителство, да прави реформи“, каза държавният глава.

 

Той вярвал дълбоко, че темата СРС веднъж завинаги трябва да се реши и се радва, че тя е на дневен ред в парламента, защото в последните 20 години е имало много скандали. Президентът одобри и желанието за повече парламентарен контрол в тази сфера, включително и чрез специална агенция, която да се избира от парламента.

 

"Радвам се, че толкова бързо се реагира и съм убеден, че дебатите в парламента ще намерят и най-правилното решение и най-правилното място на темата СРС", каза държавният глава.

 

Според подготвените промени в Закона за специалните разузнавателни средства (СРС) председателят на бъдещата агенция ще има 4-годишен мандат и ще се избира от парламента по предложение на премиера. Предвижда се и да се възстанови Националното бюро за контрол на СРС-тата.

Споделяне

Още по темата

Още от България