Лекарства за четвърт милион не могат да стигнат до либийските деца

Лекарства и медицински консумативи на стойност над 250 000 лева стоят в складове и повече от година не могат да стигнат до болните от СПИН деца в Либия. Това заяви във вторник Иван Чомаков, кмет на Пловдив и председател на Гражданското сдружение за насърчаване на двустранните отношения с Либия.    

Помощите са набрани в Международния фонд "Бенгази" от родни фармацевтични фирми и е първият жест на добра воля от страна на българския народ като готовност да се помогне, предаде БТА. Проблемът не е в българската страна, а се дължи на чисто административните бюрократични процедури в Либия, каза Чомаков. Той допълни, че е необходимо да се направи ревизия на лекарствата, за да се установи тяхната годност към днешна дата.

Запитан защо намаля темпото за набирането на средствата във фонд "Бенгази" Чомаков отговори, че най-вероятната причина е очакването за благоприятен изход на делото. Той очаква с потвърждаването на смъртните присъди обществото да се активира и постъпленията във фонда да се увеличат. Общата сума в него, заедно с лекарствата, е над 500 000 лева. Независимо от малкото средства доста деца от Либия получиха диагноза и започнаха изследване и лечение в редица европейски клиники, каза още пловдивският кмет.

Към момента няма насрочена дата за нова среща между фонда и Либия, причината, за което са усложнените взаимоотношения, смята Чомаков. До този момент няма официално противопоставяне от либийската страна за приемане на помощите и независимо от бавните реакции, такова поведение не е демонстрирано, твърди Иван Чомаков.

Той апелира към всички физически и юридически лица да се отзоват на призива на сдружението и дадат своя принос.

DZI Bank - klon Plovdiv;
Банков код: 32071592
Сметка No. 1022158100

Споделяне

Още от България