Летовници плащат 540 лева за гипсиран крак в Слънчев бряг

Летовници плащат 540 лева за гипсиран крак в Слънчев бряг

Рекордно високи цени на медицинските услуги в Слънчев бряг смаяха редовите пациенти. 540 лева за гипсиране на крак,400 лева за гипсова шина на ръка, още толкова за обездвижване на крайник,наместване на фрактура - 200 лева.

Прегледът пък стартира от 80 лева. Тарифите са официални.

Ценоразписът излезе наяве в публикувано решение на Районния съд в Несебър, съобщи Дарик радио. Решението засяга становище на Изпълнителната агенция ”Медицински одит”, която е наложила глоба от 1000 лева на медицински център за нарушение на Закона за здравето.
Традиционно курортните поликлиники не работят със здравната каса и лекарите в тях преглеждат по собствени ценоразписи.
Медицинският одит ревизирал курортния медицински център след като пациент се оплакал от високата сума, която трябвало да плати за гипсиране на крак.

Според съда в Несебър, макар пациентът да е платил за оказаната му помощ по ценоразпис, в случая са нарушени икономическите му права. В издадената фактура не е било посочено какви видове дейности са включени в понятието ”медицински услуги”, каква е стойността на всяка една от тях и на отделните медикаменти.

”По този начин правото на пациента да разбере основанията за извършеното от него плащане за отделните манипулации, съответстват на утвърдения ценоразпис, дали посочената във фактурата цена не надвишава тяхната стойност и дали е следвало въобще да ги заплаща по силата на закона, при условие, че тези разходи или част от тях следва да се покрият от здравната каса, е нарушено съществено”, посочват магистратите в решението си.

Съдът е намалил наложената санкция на медицинския център от 1000 на 500 лева, тъй като в случая се касае за първо нарушение.
Проблемът с високите такси за прегледи и лечение в Слънчев бряг е на дневен ред от години. Въпреки всичко обаче чужденците признават, че им излиза по-евтино да получат медицински услуги тук, отколкото в родината си.

От хуманни съображения лекарите са въвели разделение в ценовата политика за българи и чужденци. Така например в курорта поставянето на инжекция струва 5 лева за нашенци, докато за западните туристи манипулацията е 10 евро.

Споделяне

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?