Либералът Мун Дже-ин печели убедително президентски избори в Южна Корея

Мун Дже-ин

Либералът Мун Дже-ин печели убедително произведените днес предсрочни президентски избори в Южна Корея, показват проучвания екзитпол, цитирани от ДПА и Ройтерс.

Мун, който бе смятан за фаворит, получава 41,3 процента от гласовете. Неговият основен съперник, консерваторът Хон Чжун-пхе, остава далеч назад втори с 23,3 на сто.

Избирателната активност е била висока - около 75 процента един час преди затваряне на избирателните секции.

Очаква се 64-годишният Мун да положи клетва утре, след като Националната избирателна комисия обяви официалните резултати. Той има право само на един петгодишен мандат.

Победата му слага край на почти десетгодишно управление на консерваторите.

Облечен в тъмносин костюм и синя вратовръзка, Мун се ръкуваше с поддръжници и партийни служители и се усмихваше на път за среща на своята Демократична партия "Заедно" след обявяването на резултатите от проучванията екзитпол.

"Ще трябва спокойно да изчакаме и да видим, тъй като това са само проучвания екзитпол", каза той пред партийни членове. "Но ако нещата продължат по този начин и ние спечелим, днешната победа е благодарение на истинското отчаяние на хората, които искаха промяна на режима", заяви Мун.

"Ние ще постигнем двете възлагани ни задачи - реформа и национално единство, които желаят хората в тази страна", каза той.

Мун е правозащитник и застъпник за умерена политика към Северна Корея. На предишните президентски избори в Южна Корея през 2012 г. той загуби от консерваторката Пак Гън-хе.
Предсрочните избори бяха произведени, след като Пак бе отстранена от поста заради грандиозен корупционен скандал.

Мун вероятно бързо ще определи министър-председател, който ще трябва да бъде одобрен от парламента, и основни министри, включително на националната сигурност и финансите, чието назначаване не се нуждае от одобрението на парламента.

Мун ще работи с разпокъсан парламент. Неговата партия държи 40 процента от депутатските места, а това вероятно ще означава трудности и сделки за приемане на законопроекти.

Той подкрепя диалога със Северна Корея, за да се намали напрежението заради нейните ядрени и ракетни програми. Според него подобряването на отношенията между Сеул и Пхенян е най-добрият начин за гарантиране на сигурността на Корейския полуостров.

Мун обещава да засили дипломатическото и икономическото сътрудничество с основните южнокорейски съюзници и съседи - САЩ, Китай, Япония и Русия, но в същото време заявява, че ще следва подход, поставящ националните интереси на първо място, и пише в издадена през януари книга, че Южна Корея трябва да се научи да "казва не на Америка".

Неговото избиране може да усложни разполагането на американската система за противоракетна отбрана, за което предишното южнокорейско правителство и армията на САЩ се договориха миналата година. Той смята, че това е било прибързано решение и че новото правителство в Сеул би трябвало да има последната дума по въпроса за разполагането на системата.

Мун също така иска да реформира могъщите семейни компании като "Самсунг" и "Хюндай", които имат доминираща роля в южнокорейската икономика, и да увеличи бюджетните разходи с цел създаване на работни места.

Споделяне

Още от Свят