Лидерът на лейбъристите предупреди да няма Брекзит без търговско споразумение с ЕС

Джереми Корбин

Лидерът на британската опозиционна Лейбъристка партия Джереми Корбин предупреди, че трябва да се избегне опасността преговорите за Брекзита да завършат без сключено търговско споразумение между Великобритания и ЕС, предаде Франс прес.

"Трябва да сме ясни: никакво споразумение означава лошо споразумение", заяви Корбин в реч за Брекзита в Лондон. Формулировката е директен отговор на изказване на премиера Тереза Мей, която в реч през януари заяви, че e по-добре "никакво споразумение, отколкото лошо споразумение".

Тогава Мей също обяви, че Великобритания ще излезе от европейския общ пазар, за да може да си върне контрола над допускането на имигранти от Европа.

"Близо половината ни износ отива в ЕС. Трябва да запазим достъпа до тези пазари", за да се подкрепя заетостта и да се гарантира равнището на живот на британците, заяви Корбин.

"Ако премиерът не успее да изпълни това, тя ще се е провалила в икономическата област", добави Корбин и подчерта, че макар и да приема резултата от референдума за излизане на страната от ЕС, той иска "да защити страната от опасността от твърд Брекзит".

"Нашето бъдеще не трябва да се решава от малобройна клика консерватори, които са фанатични привърженици на свободния пазар и използват Брекзита, за да наложат бюджетни икономии, приватизации и дерегулация", заяви лидерът на лейбъристите.

Корбин разкритикува също опита на правителството да използва живеещите във Великобритания европейски граждани като "разменна монета" в предстоящите преговори.

"Правата на европейските граждани, които живеят и работят във Великобритания, трябва да се гарантират още сега, безусловно, както и правото на британците да бъдат защитени в ЕС", каза той.

Тереза Мей засега отказва да гарантира правата на живеещите във Великобритания три милиона европейци с обяснението, че първо иска да получи подобни уверения за живеещите в ЕС британци.

.

Споделяне

Още от Свят