Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Лозан Панов – съдията, който шокира статуквото (видео)

57 коментара
Лозан Панов – съдията, който шокира статуквото (видео)

"Дължим на обществото да има феърплей, борба на мнения, борба за право, борба за реформа". За това пледираше съдия Лозан Панов пред Висшия съдебен съвет на 12 януари 2015 г. Няколко часа по-късно мнозинството, доминирано от главния прокурор Сотир Цацаров, го избра за председател на Върховния касационен съд без никакви аргументи. Това бе един предизвестен избор.

Лозан Панов бе административен съдия, без управленски опит на високо ниво, който бе инсталиран на възможно най-високата съдийска позиция. Отхвърленият от ВСС кандидат бе наказателният съдия от ВКС Павлина Панова, съдия ад хок в съда в Страсбург, която имаше и подкрепата на своите колеги, и заслугите за този пост. ВСС обаче предпочете другия кандидат.

В началото Лозан Панов се придържаше към сценария на мнозинството. Изглеждаше, че чрез неговия избор статуквото прави опит да излъчи консенсусна фигура по модела на Борис Велчев и Лазар Груев. По време на своята кампания Лозан Панов не се страхуваше да говори за реформа, за да не отблъсне прореформаторските кръгове в системата.

Причината за издигането на консенсусния Лозан Панов бе именно силната кандидатура на Павлина Панова, за която дори статуквото не можеше да измисли някакъв проблем. Просто трябваше да не е тя, защото бе подозирана за връзки със Съюза на съдиите в България. На този фон Лозан Панов вероятно е бил преценен като по- приемлив вариант.

След като бе избран на поста, той заяви, че не вижда знаци за предрешения си избор във ВСС. Лозан Панов призна, че е бил лично поканен да се кандидатира от главния прокурор Сотир Цацаров и прекия си началник във Върховния административен съд Георги Колев. Това не е покана за кандидатиране, а покана за заемане на поста. Лозан Панов бе избран.

Лека подсказка

Съдията все пак подсказа преди избора си, че от него може и да се очакват изненади: "Някой трябва да каже, че царят е гол в съдебната система. Трябва да се реже много дълбоко, а не да лекуваме симптомите". Мнозинството не обърна особено внимание на това послание. Всички бяха доволни. Включително премиерът Бойко Борисов, който похвали Лозан Панов и Павлина Панова. "И двамата бяха безупречни. Ако могат да работят в екип, само може да радват българите", каза премиерът, който бе доволен, че нещата са се наредили и може да докладва в своя полза в Брюксел.

Месец след избора Лозан Панов все още не даваше знаци за предстояща еманципация. През февруари той отказа да защити върховните съдиите от Наказателната колегия от безумните нападки на члена на ВСС Светла Петкова – един от най-бруталните членове на т.нар. чугунено мнозинството във ВСС. Съдия Петкова обясни, че наказателните съдии във ВКС са част от статуквото в съдебната власт. Мишена на нейната атака бе Павлина Панова. Тогава съдия Панов не предприе нищо срещу нея, но направи реформаторския ход за пряк избор на заместник-председателите на съда.

"Съдебната реформа не означава замяната на един Висш съдебен съвет с друг, защото това вече сме го виждали назад във времето. Промяната в съдебната система трябва според мен да започне с реформа на ниво образование", говореше по това време Лозан Панов.

Първи знаци за промяната

През октомври 2015 г. съдебната системата е разтърсена от скандала "Яневагейт", а Цацаров вече е изхвърлил от Софийския градски съд Владимира Янева, която е нарочена за единствена изкупителна жертва. В този контекст се случи гласуването на кандидатурата на съдия Нели Куцкова за шеф на Софийския апелативен съд. Мнозинството във ВСС произведе шокиращия резултат кандидатурата на съдия Куцкова да бъде отхвърлена без никой да каже публично нещо срещу нея. Всички бяха наясно, че това е наказание заради членството на Куцкова в Съюза на съдиите в България. "Ето затова хората ще ни тричат", обобщи Камен Иванов от ВСС, който единствен си позволи коментар на случая.

Лозан Панов гласува "за" кандидатурата на Куцкова. Месец след това той настоя ВСС да направи специална комисия за проверка на "Яневагейт", в която да участват само незамесени в скандала фигури. Седмица след това поиска прокуратурата да разследва скандала, в който с двата крака бе нагазил Сотир Цацаров.

Да кажем "Не" на страха!

Преломният момент бе 11 декември. Мнозинството в парламента тъкмо бе "опраскало" опита за съдебна реформа на тогавашния правосъден министър Христо Иванов, който в резултат на това подаде оставка. По същото време ВКС проведе честването на своята 135-годишнина. Лозан Панов използва случая, за да призове съдиите да кажат: "Не" на страха!"

"Ако олигархията има държава, всеки опит властта да бъде върната на гражданите, може да се нарече преврат", каза Панов и призова: "Нека кажем "Не" на страха и не допуснем мълчанието да ни превърне в страхливци". По-късно същата вечер той излезе и оглави протеста на съдийските тоги пред Съдебната палата срещу нежеланието на ГЕРБ, ДПС, БСП и националистите да реформират съдебната власт. Гражданската демонстрация бе организирана от "Правосъдие за всеки".

Няколко седмици политици и магистратските кръгове около Сотир Цацаров и Георги Колев се чудеха как да реагират. Лозан Панов се превърна в основен герой във вестниците на Делян Пеевски. Поръчковата машина за мятане на кал и помия заработи с пълна сила срещу него. В този момента статуквото окончателно осъзна, че има насреща си неслучаен опонент.

В средата на януари 2016 г., месец след протеста на тогите, ВСС продължаваше да агонизира с "Яневагейт", опитвайки се да прекрати скандала, без да засегне Цацаров. Главната съпротива срещу мълчанието на ВСС дойде от Лозан Панов. Той говори дълго и аргументирано за нуждата от проверка на връзките между Бойко Борисов и Сотир Цацаров, след като изтекоха записи, разкриващи такива връзки.

В този момент Борисов направи това, което вероятно бе правил безброй много пъти с други хора на висши постове – той изпрати предупредителен есемес на Лозан Панов. Съобщението имаше за цел да покаже, че премиерът има членове във ВСС, които му докладват всичко в съвета. Шефът на ВКС реши да освети натиска и показа на всички есемеса. Борисов моментално се появи във ВСС, за да признае, че е изпратил такова текстово съобщение и да обвини Панов, че се бърка в политиката. Тогава Борисов призова съдията да се яви на избори, да ги спечели и тогава да говори.

Поставено в тази компрометираща ситуация на пряка намеса от ръководителя на изпълнителната власт, мнозинството във ВСС стана на крака пред него. И услужливо прекрати проверката на аферата "Яневагейт".

Първи поглед към президентството

В края на април 2017 г. ВСС се опитва да избяга от нов тежък скандал - ЦУМ-гейт. Всичко тръгна от признанието на бизнесмена и издател на вестник "Сега" Сашо Дончев, че е бил поканен на частна среща с главния прокурор Сотир Цацаров в офиса на червения бизнесмен Георги Гергов в ЦУМ. И че целта на занятието е била главният прокурор да накара Дончев да окаже натиск върху редакционната политика на вестника, който е твърде критичен към Цацаров и Борисов, публикува осмиващи ги карикатури и пр.

По това време съдия Лозан Панов вече бе негласен лидер на опозицията във ВСС. Той и петима негови колеги предложиха ВСС да провери този скандал, но мнозинството около Цацаров постъпи по познатия начин. Безпардонно замете скандала под килима.

Съдия Панов каза, че не приема опита на главния прокурор да приключи темата с твърдението, че не вижда нищо нередно в срещата. Той обясни, че има много въпроси, очакващи отговор: "Била ли е срещата в ЦУМ? Вие знаете ли, че Георги Гергов е член на политическа партия? Срещата била ли е по време на избори? Кога точно е била срещата? Кой е бил инициатор?". Сотир Цацаров заяви, че няма да отговаря на въпросите на Панов, защото не е длъжен.

"Едва ли точно на вас дължа обяснение, не съм направил нищо срамно. Срещата категорично не е провеждана по времето на изборите. Г-н Панов, не сте в положение да ме разпитвате", каза главният прокурор, за когото е ясно, че никой не е в положение да го подложи на разпит.

Лозан Панов не се отказа и призова президента Румен Радев за активна намеса със създаване на специална комисия ЦУМ-гейт. По това време шефът на ВКС вече всеки ден бе обект на атака от медиите на Пеевски.

"В България ние имаме своето министерство на народното просвещение и пропаганда по Гьобелсов модел, което завоалира и скрива недостатъците на управлението и го прави с парите от джоба на българския данъкоплатец. Това са медиите на Делян Пеевски. Еквивалент на Йозеф Гьобелс за мен е Делян Пеевски", каза Панов и стана първият магистрат, който открито заговори за слона в стаята. По това време шефът на ВКС вече открито говореше, че в България мафията си има държава.

Мафията изпрати маскирани младежи пред ВСС, които носеха одрани агнешки главички в ръцете в опит да уплашат Панов и да отклонят медийното внимание от обсъждането на ЦУМ-гейт в ВСС. По това време мнозинството в съдебния съвет вече обсъждаше дали да не уволни "своя" председател на ВКС, който се е оказал предател

"От председателя на ВКС Лозан Панов очаквах по-малко политиканстване, по-малко хленчене, очаквах много по-конкретни идеи за съдебната система и взаимна коректност", коментираше главният прокурор Цацаров през май 2017 година. По-късно тонът загрубя и той заплашваше на няколко пъти директно да каже кой точно е избрал Панов. Това нямаше да изненада никого. Лозан Панов бе избран от същите, които избраха и Цацаров, но съдията показа, че не желае да зависи от тях.

Опитите за сплашване

През месец май 2017 г. Лозан Панов не спираше да говори за замитането на ЦУМ-гейт. Той взе нечуваното решение да заговори открито за конституционна реформа, която да премахне недосегаемостта на главния прокурор. Инициира срещи с президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов. Мнозина тогава подозираха, че тази хиперактивност на върховния съдия е игра ва банк срещу очакваното му отстраняване от ВСС. Ако е било така, то Лозан Панов победи, защото мнозинството във ВСС си остана само със заплахите.

Натискът върху Панов не беше само в съдебния съвет. Една майска сутрин районът около Съдебната палата осъмна с постери със снимката на Панов, на която пишеше: "Съдията на олигархията". Стилистиката беше същата като специалните предизборни книги на медийната група на Делян Пеевски. След това служебният автомобил на Панов се оказа с развити гайки на задната гума. Той се отказа от НСО след този случай, но продължи да говори.

"Случаят с ЦУМ е синдром, който ще се повтаря още и още, ако наистина няма законодателни, истински промени в дълбочина, които да регламентират отговорността на главния прокурор", каза Панов на 20 май.

Тогава Румен Радев, който бе встъпил в длъжност едва от няколко месеца, отхвърли предложението на върховния съдия за инициирана от президента проверка на ЦУМ-гейт: "Наистина в дневния ред на България не са крамолите във Висшия съдебен съвет. Ние очакваме от този съдебен съвет да бъде пример за разум, за мъдрост, за гражданско отговорно поведение", каза Радев.

Сега Лозан Панов припомни на Румен Радев тази липса на интерес към съдебната власт.

През 2019 г. започна данъчният тормоз срещу Лозан Панов и съпругата му Елисавета Панова, който не секна в следващите две години. 

Лозан Панов не е харесван от всички реформатори

Лозан Панов не е любимец на ВСС, но и мнозина от върховните съдии са склонни да го обвиняват, че докато публично изговаря правилните реформаторски тези, то в самия съд положението е различно.

Върховните съдии няма да забравят скандала, който се разрази в края на ноември 2017 година в Съдийската колегия на ВСС. Тогава Панов искаше да се намали съставът на ВКС с четирима съдии, за да се спестят пари. Той срещна съпротива от членовете на ВСС, които идват точно от средите на върховния съд. В крайна сметка се стигна до изпускане на нервите, като Панов обиди върховните съдии с думите: "Всеки брани статуквото".

Особено жегнат бе Красимир Шекерджиев, който попита: "Наистина ли това казвате? Това, че само искаме (върховните съдии – б.р.) пари, а не си мърдаме пръста. Вие това ли мислите? Ако мислите това, е добре всички да знаем. Както лекарите и журналистите, съдиите си имат имена, не е добре всички да са под един знаменател".

Лозан Панов му отвърна, че точно това е казал: "Когато се повтаря години наред, че се искат пари, без да осъзнаем, че ние трябва да направим нещо, точно това имах предвид".

Напрежение имаше и при смяната на върховния съдия Красимир Влахов от поста председател на Гражданската колегия на ВКС. Лозан Панов обяви, че е свалил доверието си от Влахов, защото в колегията се бавят дела. Това настрои много съдии срещу председателя.

Мнозинството във ВСС бе готово да се възползва от ситуацията, но Влахов реши да не прави циркове за сметка на върховния съд. Той си подаде оставката, след като първо получи доверието на своите колеги в съда. Накрая Красимир Влахов бе предложен от ГЕРБ за конституционен съдия и бе избран с подкрепата на целия парламент.

Самосбъдващо се пророчество

На 2 октомври с Лозан Панов се случи самосбъдващото се пророчество, като бе издигнат за президент от "Правосъдие за всеки" и получи подкрепата на "Демократична България".

В продължение на шест години и половина той бе обвиняван от кръговете около Бойко Борисов и Делян Пеевски, че неговата единствена цел е политическата кариера. Докато говореше за съдебна реформа във ВСС, аргументите му са били отхвърляни стотици пъти с обвинението, че говори като политик. Срещу него бе впрегната цяла компроматна кампания, че е готвен за десен кандидат за президент още през 2016 година. И да е било така, Панов с нищо не показа, че се е съгласил с това.

Накрая Лозан Панов се съгласи с това. Четири месеца преди края на мандата му във Върховния касационен съд той показа, че не се представя като редови върховен магистрат в един съд, който не го харесва особено много и нагази в политиката. Съдия Панов без съмнение е кандидатът за президент, който водеше тежка битка срещу политическото статукво, което е овладяло част от съдебната система. Поне сега никой не може да го обвини, че говори като политик, защото от него се очаква да бъде такъв.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

57 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Н
  #57

  Добре е да има феърплей.Последните 5-6 десетилетия нямаше феър, а само плей . Принципът "Ако няма просто, няма и папо" / най - хубаво беше гласоподавателите да са неграмотни и с фалшиви или някои с по-истински телкове/обуслови една изборна боза , никой нямаше реален интерес от събитията в политиката, всичко се знаеше отнапред.Властта се прехвърляше от едни ментърджии на други и се крадеше волно и безнаказано . Може и наистина да се наложи феърплея,с плейбек от Европа ще чакаме да видим какво ще стане.

 2. Борис
  #56

  Буфосинхронистът е истинският герой, а другите са фалшиви ... ?

 3. Коментарът е изтрит в 15:22 на 17 октомври 2021 от автора.
  #55
 4. ivand
  #54

  През 2000г в българския парламент бе забранена Бкп=Дс =Бсп =Кремъл като престъпна организация. Пита се в задачата защо като има закон забраняващ тоталитарната и репресивна Дс служба президента Радев Решетников назначава кадрите от Дс в президенството, правителството и другите държавни институции има ги дори в инициативния комитет на другаря президент Радев цели 27 бивши агенти на Дс. Той ги назначаване и назначава като посланици и други важни държавнически длъжности и постове. За да бъдем по богата

 5. ivand
  #53

  На избирателите които искат да имат цивилизована, европейска, правова и Демократична държава с по добре платени български граждани и с по високи пенсии би трябвало да направят своя цивилизован избор и да гласуват за една от двете основни кандидатури за президент Л. Панов или А. Герджиков всеки избирател със свойте национални и политически предпочитания, но този от тях двамата които се класира успешно за втория тур за президент да бъде подкрепен от всички български избиратели, милеещи за родината си за нейното настояще и бъдеще за да победи на балотажа евразиеца президента Радев Решетников и неговия кагабейски екип.

 6. Стеф 23
  #52
  Отговор на коментар #49

  Ани, омръзна ми да слушам, как след 30 години все още се оправдавате с партизани, комунисти и агенти на ДС. А Лозан Панов е лош избор и ще се убедите на изборите. После да не се оправдавате пак с партизаните и ДС.

 7. andrei
  #51

  Споменавате няколко пъти Яневагейт, без да припомните с две думи, в какво точно се е състоял скандалът. Така ли се пише? Що не се поучите най-после от западните си колеги? Желая успех на Съдията! Но се съмнявам, ще сте стигне до втори тур. Както заете, аз искам пРостият РР да бъде изритан от Резиденството!

 8. Явор от Германия Костовист
  #50

  Румен Радев безспорно заслужава втори мандат. Лозан Панов е достойна алтернатива. Избора е труден, но в крайна сметка въпросът не е кой е заслужил, а кой би бил по-добрият президент за България. Всеки гласува по съвест.

 9. АниD
  #49
  Отговор на коментар #48

  Стефчо 23, има разлика между печатна грешка и правописна грешка. Едното е свързано с клавиатурата, другото с граматиката :) Колкото до "талибаните от ДБ", най големите талибани в България са КГБ/ДС, а в инициативния комитет, който издига кандидатурата на Лозан Панов и в листите на ДБ няма нито един такъв.

 10. Стеф 23
  #48

  Ани, какъв е този КТАТЪК член? :)

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.