Луксозен албум за "непозната" Турция излиза на книжния пазар

Луксозен албум за "непозната" Турция излиза на книжния пазар

Луксозният албум "На Изток от Константинопол: Пътешествия в непозната Турция" излезе на книжния пазар. Негови автори са Димана Трънкова, главен редактор на HIGHFLIGHTS, и Антони Георгиев, главен редактор на Vagabond. Албумът показва най-забележителните места и култури в Анадола – "от мистичния и винаги забулен в облаци Аръ Даъ (Арарат) до останките на Афродизиас; от великолепната Шанлъурфа до призрачния Ани; от Карс на ОрханПамук през планините Качкар до Сумела на Черно море; от спиращия дъха Мардиндо огромното езеро Ван и великолепния палат на Исхак Паша в Доубеязът.Турският Анадол е сред най-интересните места на земята, но за разлика от повечето от тях е само на 10 часа път с кола от София".

Когато чуят думата "Анадол", повечето българи не знаят какво да си представят. Някои свързват Анадола с пустинните пейзажи на Близкия Изток, други - с историята и с крепостта Диарбекир. За трети това е далечно и негостоприемно място, което би могло да се намира и на обратната страна на Луната.

Истината е, че нито една от тези представи не е вярна. Турският Анадол е огромният кръстопът на поне дузина цивилизации през последните 10 000 години. Това е пространство с размера на почти пет Българии, в което има невероятно многообразие от природа, хора, истории. В Анадола са живели и просперирали всички древни и съвременни култури, като да се назоват само гърците, римляните и селджукските турци би било несправедливо спрямо хети, хити, перси, евреи, арменци, грузинци, лази и народите на Месопотамия.

Официалното представяне на албума беше в четвъртък.

Споделяне

Още от