Майки на деца с увреждания отново протестираха

Майки на деца с увреждания отново протестираха

Майки на деца с увреждания в сряда отново излязоха на протест с мотото “Системата ни убива“. Те протестираха въпреки подписания преди ден със социалния министър Бисер Петков план за действие със срокове кога исканите от тях закони, по които се работи, ще влязат в парламента.

Петков коментира в сряда, че подписването на документа не е имало за цел да предотврати протеста, а да се поеме ясен ангажимент за реализирането на поетите задължения. Протестиращите майки обявиха, че въпреки това протестите продължават до приемането на законите.

"Право е на всеки е да протестира, да заявява своите искания, своите претенции, това е тяхно право. Аз и пред народните представители казах, че подписването на този план не е имало за цел да предотврати протеста. Надявам се, че този протест ще бъде по-скоро за това, че, както и вчера казаха представителите на протестиращите майки, че трябва тези задължения, поети в плана за действие тези срокове и сметки, да бъдат изпълнени", коментира Петков, който участва в заседание на парламентарната социална комисия. 

Депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова изрази задоволството си от подписания план, който по думите ѝ е напредък и обрат в преговорите с протестиращите майки.

“Приемете нашите адмирации към вас и към министъра на финансите за постигнатата договореност. С този документ се показа ясната позиция на правителството, че то не бяха от ангажимент по отношение на политиките на хората с увреждания, а напротив, имаме готовност за реална реформа“, обърна се Ангелова към социалния министър.

За утре е насрочено заседание на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, на което отново ще бъде обсъден оспорваният до момента проектозакон за хората с увреждания. 

Според плана до средата на декември двата законопроекта - за личната помощ и за хората с увреждания трябва да да бъдат приети в пакет от парламента. На 17 октомври се очаква правителството да одобри и внесе в парламента оспорвания до момента Закон за хората с увреждания.

От януари догодина хората с увреждания ще получават финансова помощ, обвързана с линията на бедност, вместо интеграционни добавки. От април ще започне изготвянето на комплексни индивидуални оценки на потребностите.

От септември догодина пък част от хората с увреждания ще имат право на лична помощ до 168 часа на месец. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?