Македония готви стъпки за членство в ЕС

акедония трябва да последва примера на Хърватия и още през първата половина на тази година да внесе кандидатурата си за членство в ЕС, съобщава в. Дневник , позовавайки се на дипломат от Брюксел.

Това не означава, че страната още утре ще започне преговори с ЕС, но това може да бъде стимул за двете страни. Македония ускори стабилизацията в страната, реформите, борбата против корупцията, изграждането на стабилни институции, а ЕС се ориентира повече към региона, заявил високопоставен европейски дипломат, който пожелал да остане анонимен, цитиран от Дневник.

Официалното становище на ЕС обаче обаче е, че кандидатурата за членство на Македония в този момент не е добра идея.

"Вашата страна все още не е подготвена за такава стъпка. ЕС ясно заяви на страните от региона, че те са потенциални кандидатки за членство в ЕС , а това ще бъде препотвърдено на срещата в Солун", заявил говорител на Европейската комисия, цитиран от Дневник.

Скопие ще има възможност да опипа пулса на Европейската комисия за евентуална кандидатура по време на посещението на Романо Проди, което е планирано за февруари. През февруари в Скопие заедно ще анализираме ситуацията, за да видим как може Европейската комисия да подкрепи това усилие, заявил Проди.

По БТА

Още от Европа

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?