Медведев номинира за кмет на Москва приближен на Путин

Медведев номинира за кмет на Москва приближен на Путин

Руският президент Дмитрий Медведев номинира вицепремиера и началника на кабинета на премиера Владимир Путин Сергей Собянин за кмет на Москва, съобщиха руските медии в петък.

Кметът на Москва е със статут на губернатор и се номинира от Кремъл след реформа от 2004 г., наложена от Путин, докато беше президент.

Необходимо е кандидатурата на Собянин да бъде одобрена от общинския съвет на Москва, но това се смята за чиста формалност, тъй като в него доминират представителите на партията "Единна Русия" на Путин.

Владимир Путин назначи Собянин за свой началник на канцеларията докато беше президент през 2005 година. 52-годишният Собянин също така е управлявал богатата на петрол Тюменска област, която е съпоставима с Москва по мащаби и влияние.

Назначението на Собянин ще осигури на Кремъл контрол над бизнес интересите в столицата. Предишният кмет Юрий Лужков, който бе уволнен от Медведев миналата седмица след 18 години на поста, бе един от малкото властови центрове в Русия, който не бе под прекия контрол на Кремъл.

Според руските информационни агенции Медведев е поискал от Собянин да наблегне на борбата с корупцията и на подобряването на бизнес обстановката в Москва, която осигурява една четвърт от руския БВП.

Споделяне

Още от Свят