Меглена Кунева поиска въвеждане на машинното броене

Меглена Кунева, снимка БГНЕС

Вицепремиерът Меглена Кунева обяви в неделя, че Реформаторският блок ще предложи още следващата седмица въвеждане на задължително машинно броене на хартиените бюлетини. Тя допълни, че още от създаването си “Движение България на гражданите“ (ДБГ) настоява и за въвеждане на машинно гласуване като първа стъпка към електронния вот.

“Най-важно е да се гарантират честни избори и да не ставаме свидетели на хаоса, който се случи миналата седмица. Нека днес гражданите на страната покажат, че ги интересува какво се случва с управлението на градовете им и кварталите им. Местното самоуправление е изключително важно, призовавам всички в София, но и хората в страната да излязат днес в Деня на будителите и да покажат будно гражданско самосъзнание. Надявам се на висока избирателна активност“, каза още Кунева.

Вирепремиерът очаква МВР да провери един по един всички обезпокоителни сигнали за нарушения, за да може хората да са спокойни, че изборите са проведени честно.

Председателката на Народното събрание Цецка Цачева също обяви, че местните избори и референдумът са показали нуждата от промени в изборното законодателство.

“Част от проблемите са технически и въпрос на организация. Вероятно има и проблеми, които произтичат от самите изборни правила“, каза Цачева. По думите ѝ е вероятно след балотажа е вероятно да се стигне до промяна на част от Изборния кодекс.

Споделяне

Още от Местни избори 2015

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?