Митничари протестират срещу "тоталитарното" решение да преместят управлението им в Русе

Митничари протестират срещу "тоталитарното" решение да преместят управлението им в Русе

Служителите от Централното митническо управление на Агенция "Митници” остро възнегодуваха срещу готвеното преместване на управлението от София в Русе. Те разпространиха отворено писмо, с което изразяват възмущението си и предупреждават, че са готови на протестни действия.

 

С решение на правителството по идея на финансовия министър Симеон Дянков няколко централни държавни администрации ще се преместят в провинцията. Сред тях е и управлението на Агенция "Митници", с чието местене наесен ще започне "чиновническата миграция".

 

Според министър Дянков преместването ще има "освежаващ" ефект върху провинциалните градове, където имало кадърни и квалифицирани кадри. А и столицата цяла да се разтовари. По неособено ясни причини за седалище на митниците бе обявен град Русе.

 

"Потъпкват се изконни човешки и граждански права, гарантирани от конституцията - правото на достоен живот, на труд, на свободен избор", се посочва в писмото.

 

"Грубо се погазват правата на бременните и майките с малки деца. Драмата за семействата и близките ни трудно може да се опише. Властта действа от позицията на силния, игнорирайки основни демократични принципи като чуваемост, откритост и диалогичност. Липсват всякакви компесаторни механизми за засегнатите служители", продължават митничарите.

 

"Подходът напомня тоталитарни методи на управление и няма подобен аналог в нито една страна членка на ЕС. Случващото се касае не само Агенция "Митници” и Изпълнителна агенция "Морска администрация”, тъй като много скоро всички централни администрации ще бъдат засегнати от готвените промени в Закона за администрацията".

 

"Ефектът от преместването на централните управления на администрациите от София в други градове на страната би бил: затрудняване на комуникациите и взаимодействието между отделните администрации, нарушаване функциите на централните управления, превръщане на централните звена в обслужващи звена на териториалните структури по места и обезличаването им", продължават аргументите си срещу преместването авторите на писмото.

 

"Преместването на централните администрации би довело до пълна подмяна на служителите, които досега са работили в тях с нови и неопитни и хора, които няма да бъде достатъчно да имат завършено висше образование, но ще трябва и много бързо да се превърнат във високо квалифицирани професионалисти, подпомагащи работата на териториалните структури, даващи им компетентни указания и управляващи изпълнението на функциите им".

 

"Тази реформа не е удар само по администрацията и нейните служители. Това е удар по управлението на държавата, което в един момент ще стане неконтролируемо, но ще бъде твърде късно за връщане назад", завършва писмото на митническите служители.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес