Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Митовете около трите ТЕЦ "Марица Изток"

9 коментара
Митовете около трите ТЕЦ "Марица Изток"

Миналата седмица обещах коментар за трите големи ТЕЦ-а в Маришкия басейн. "Брикел" няма смисъл да коментирам. Снимката е достатъчна - ясно показва контраста между централа от средата на ХХ век ("Брикел" вдясно) и такава от ХХІ в. ("Ей И Ес Марица Изток 1" вляво).

Реших, че най-важно е да адресирам двата най-силни мита около трите ТЕЦ-а, които за мен са следните:

1. ТЕЦ "Марица Изток 2" е напът да фалира заради некадърно и неефективно управление;

и

2. Американските ТЕЦ-ове ни ограбват.

Държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" (МИ-2) е най-голямата (8 блока; 1620 МВ мощност) и единствената централа в България, свързана и на трите основни нива на напрежение (110, 220 и 400 kV) и регулира честотите им. Нека бъде ясно: Без нея няма ток!

В "Марица Изток 2" работят около 2400 души. След 2013 г. започва да генерира загуби, а след гигантския скок в цените на СО2 квотите в средата на 2018 г. (от средно 5-7 до 25 евро/тон) е във финансов колапс, защото трупа загуби с почти всеки киловатчас произведена и продадена енергия. Важно е да сме наясно, че загубите започват с популистките решения на правителството да намали изкупните цени на енергията от ТЕЦ "Марица Изток 2" за регулирания пазар през 2013 г., продължават с възникването на задължение ТЕЦ-ът да плаща за 78% от емисиите си в третия период на работа на Европейската схема за търговия (от само 16% преди това), минават през подаряването на студен резерв на разни частни оператори в топли отношения с властта и достигат катастрофални размери заради СО2 квотите в последните 2 години. Днес само разходите за СО2 квоти са равни на общите приходи на ТЕЦ "Марица Изток 2", тоест това е непреодолим фактор.

Обвиненията, че ТЕЦ МИ-2 се управлява некадърно, има излишен брой хора, замърсява много над допустимите норми и т.н., които упорито се насаждат в публичното пространство, може и да имат някакви основания, но не са в основата на проблемите там. Броят служители в МИ-2 е висок, защото има голям брой блокове и практически няма аутсорснати дейности (за разлика от американските централи). Инвестициите в качествени сероочистки се случиха доста по-бавно, но от няколко години ги има и работят с нужната 96% ефективност. Даже в съседство бе изграден и завод на "Техногипс", който произвежда гипсови плоскости, оползотворявайки значима част от отпадъка им.

Да, вероятно в управлението на ТЕЦ-а и мините има неефективност и епизоди на корупция – няма как да знам със сигурност, но като се има предвид, че говорим за държавни фирми, не го изключвам. Убеден съм, че има значим потенциал за оптимизации (къде няма?). Но не, абсолютно невярно е твърдението, че големите загуби на ТЕЦ МИ-2 се дължат на тези фактори. Дори да се съкрати всеки 4-ти служител и да се ограничат други разходи, може да се спестят 15-20 млн. лв. на година, а днес говорим за дупка от стотици милиони.

Финансовият крах на МИ-2 се дължи преди всичко на системни неправилни политики на правителството, което практически работи срещу ТЕЦ-а и го осъжда на сигурна смърт – както с действията си през годините на приемане на климатичните политики и страха си да вдигне значително цената на тока за домакинствата, така и с бездействието си в последната година, когато трябваше да уреди с Европейската комисия работещ механизъм за плащане за капацитет поне до 2030 г.

Двете американски централи – "Марица Изток 3" на "КонтурГлобал" (4 блока; 908 MW) и "Марица Изток 2" на "Ей И Ес" (2 блока; 670 MW), са най-големите инвестиции в българската енергетика през ХХІ в. Първата представлява дълбока реновация на стара ТЕЦ, а втората – напълно нова мощност на гола поляна.

Американските ТЕЦ-ове са под постоянна атака, че ни ограбвали. Не съм виждал договорите им, нито знам точно какво се е случвало около подписването им. Обаче знам следните няколко факта:

1. В края на 90-те, когато се съгласява да затвори малките блокове в АЕЦ "Козлодуй", България е фалирала за пореден път страна, която се изправя и пред срив на енергийната си система. Нивото на доверие в нашето правителство е нулево и няма как то да разчита да сключи особено изгоден договор, с когото и за каквото и да е. Крайният резултат са тези договори, но по-важното е, че те изобщо се случват, тоест днес имаме ток.

2. Двата ТЕЦ-а осигуряват средно 18-20% от тока на страната и то точно в моментите, когато системният оператор (ЕСО) има най-голяма нужда от него. Блоковете им са доста по-маневрени от всички други големи мощности в страната. МИ-3 може да изменя мощността на отделните блокове до 3 МВ/мин., а МИ-1 – до 6 МВ/мин. Това е изключително важно, особено в сухи години като настоящата, когато водата в големите ВЕЦ трябва да се пази.

3. Двата ТЕЦ-а са на световно ниво по отношение на екологичните си технологии и резултати. Нивото им на сероочистване е според най-добрите налични техники – движи се около 98%. Въпреки това няма как да се постигнат заветните 320 мг/м3, просто защото абсолютното количество сяра в нашите лигнитни въглища е ужасно високо. Наличното пречистване обаче е напълно достатъчно, за да се минимизират ефектите от замърсяването.

4. Край МИ-3 е заводът за гипсови плоскости на "Кнауф", а МИ-1 има най-модерното съоръжение за съхранение на отпадъци от лигнитна централа на Балканите, което реално се рекултивира (за разлика от лунния пейзаж наоколо).

5. През 2019 г. двата ТЕЦ-а общо получават като допълнителни плащания 31% (около 500 млн. лв.) от Фонд "Сигурност на енергийната система" и генерират 18% от тока в страната. ВЕИ без големите ВЕЦ (слънце, вятър, мини-ВЕЦ и биомаса) поглъщат 68% (1.130 милиарда лв.) от разходите на фонда (49% за производителите и 19% за компенсации на ЕРП), а генерират около 8% от тока в страната. Забелязвате ли "лекия" дисбаланс в полза на ВЕИ? Освен това, американските централи произвеждат ток с висока пазарна стойност, когато той е най-нужен на системата – примерно по време на пиковия вечерен час или в голям студ. А вятърните и слънчевите централи получават плащане за всеки, вкаран в мрежата киловатчас, независимо дали системата в този момент има нужда от него или не. Това прави огромна разлика, за която малко хора си дават сметка!

В светлината на всичко казано дотук, най-голямата глупост, която може да направи правителството, е да тръгне да прекратява договорите на двата частни ТЕЦ-а. Трудно може да се измисли по-ефективен начин България да покаже на целия корпоративен свят, че днес нейното правителство заслужава по-малко доверие, отколкото преди 20 г. Ще се избият да инвестират тук, нали?

В заключение, трите големи ТЕЦ-а в Марица-Изток са ни абсолютно необходими и правителството трябва да направи всичко възможно, за да подсигури бъдещето им поне до 2030 г. Опитите за дестабилизацията им само пречат. Без промени и инвестиции в нови технологии и горива обаче няма да минем – дните на лигнитните въглища като основно гориво вече са преброени.

* Авторът е управляващ партньор в компанията за консултации в сферата на устойчивия бизнес "Денкщат България". Коментарът му е публикуван във фейсбук профила му.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

9 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Manol Manolov_fb
  #9

  Използвах инструмент на Google Earth за измерване на площа на която се разпростира добива на въглища при град Гълъбово. Над 100 000 декара! Това е приблизително! Малко по-точно измерване дава 120 000 декара! Това е унищожена земя, остъргана, издълбана - пустиня! Защо не построим фотоволтаична централа на цялото това место? На един декар може да се разположи приблизително 100 киловатова централа! Айде 70 киловата я сложи! 100 000 декара по 70 киловата прави 7 000 000 киловата! Това си е 7 блока на

 2. dimitardi100
  #8

  Ясно е , че въглищните централи нямат бъдеще и бързо трябва да се преминава към ВЕИ, които поради падащите производствени цени и скъпите парникови емисии ще се окажат и най-изгодни . Като се прибави, че са най-екологични и безопасни става ясно защо Германия се отказва напълно от ТЕЦ и АЕЦ и то въпреки че има много по-малко слънце от България ! Не е лошо да се помисли за българско държавно производство на ВЕИ, а работниците от въглищния сектор да бъдат назначавани с предимство !

 3. Leon
  #7
  Отговор на коментар #6

  Ясно че никога не си работел в ТЕЦ. Защото ако беше щеше да разбереш че не могат трите Теца да минат на газ. Първо защото КПД им е под 30% и при тези цени на газта 1MW излиза над 600 лева. А въглеродни емисии пак се отделят при горенето на газ които са много по-малко,но пак се плащат.

 4. Десен бесен
  #6

  Писна ми от поръчкови статии! Колко скъпо ни излиза това "национално достойнство"? Българските въглища, които не са и съвсем въглища, а по-скоро биомаса, са най-мръсните в света. Никой не говори, да се затварят тецовете, а да минат на газ. Да и аз искам да ползваме наши енергоресурси, но това е положението. Автора иска да се повишава цената на елетроенергията, само сакън да не затвориме (още повече хамериканските) тецове. А каква ще бъде икономическата цена за населението, бизнеса и неговата конкурентоспособност няма значение. Без да съм си сложил табелка патриот, съм такъв и дали ще иска да ме "оправя" някой от Изток, или Запад - пе.ераст няма да ставам!

 5. tim
  #5

  Не съм напълно съгласен с автора.
  - почти във всички развити страни се субсидира по един или друг начин въглищната енергетика. Няма логика и слънчевата да не се субсидира.
  - размера на субсидиите е отделен въпрос.
  - по отношение на скорост на поемане на товар, например газовите централи също са мног маневрени, но никой не строи такива в България
  - тук са доста рестриктивни изискванията за изграждане на малки фотоволтаици. Ако се либерализират, сигурно много повече хора ще инвестират в тях и цените

 6. Практик от София
  #4
  Отговор на коментар #3

  Точно за това става дума !Газът по тръбата, танкерите с нефт за бургаската рафинерия и обогатеният уран за атомната централа са руски суровини. Благодарение на мариците запазваме известно национално достойнство. Закриването им не само отваря път за Беленската далавера, но и ни слага 100 процента в кремълското малко джобче. ТЕЦ "Марица Изток 2" се явява основен фактор на българската енергийна независимост и националната сигурност, уважаеми дами и господа !

 7. 1107a
  #3

  Докато "Марица изток 2" съществува и работи, няма никакъв начин АЕЦ Белене да бъда построена. За това "българското" правителство ще направи всичко възможно, за да я унищожи.

 8. Територия на Мики Маус
  #2

  Едната "американска" центрaла има собственик българин във Флорида

 9. Територия на Мики Маус
  #1

  Само за 2019 НЕК е платила 750 млн лв на Марица 1 и 3. Дoговорите са оценени като-НЕдопустима държавна помощ. ОШФорки с Бг политически гръб. Взимат заеми при 7-12 % лихва. Сега лихвата по потребителски кредити у ФРГ е 0.5%. Всичко плаща горкия потребител. Грабежът има идеологическа опаковка! И част от парите се хвърлят за медии. Всички ценови привилегии са рожба на ЕС< демокрацията, \"пазара\". ЕК се възмущавала от недопустимата държавна помощ, но отказва да вземе мерки.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.