Младежкият театър за избора на Слави Бинев: "Отново се подиграха с нас"

"Отново се подиграха с нас. Назначаването на Слави Бинев за председател на Комисията по култура и медии е поредната проява на пренебрежение и арогантност към нас, хората на културата. Няма разлика между предложението за назначаване на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и настоящото назначение", се посочва в разпространеното в петък отворено писмо от Младежкия театър "Николай Бинев" до премиера, председателя на парламента, министъра на културата и други представители на управляващите.

"Такова унижение е трудно да се преглътне. Това е акт на гавра, но и на трагично неразбиране на ролята, която културата трябва да изпълнява в една демократична европейска държава. Още по-страшно звучи заплахата за демокрацията, когато под същия знаменател на неглижиране попадат и българските медии. Това е нeдопустим акт. Считайки, че г-н Бинев не може да има нито професионални, нито морални претенции за заемане на позицията председател на Комисията по култура и медии в 43-ото Народно събрание, го призоваваме с достойнство да се оттегли в името на общата цел - съхраняване на българската култура и българската демокрация. Ако гласът ни ОТНОВО не бъде чут, си запазваме правото да пристъпим към ефективни съвместни протестни действия!", заявяват от екипа на Младежкия театър.

По-рано през деня във Фейсбук започна организаиця на инициативата БИАДwithme, която ще бъде в знак на протест срещу избирането на Бинев за шеф на културната комисия.

В социалната мрежа пък редица хора на изкуството се обявиха против избора му. Известният карикатурист на вестник "Сега" Христо Комарницки поиска в социалната мрежа "правна консултация: Мога ли да поискам културно убежище в някоя цивилизована страна?"

Режисьорът Виктор Божинов, цитиран от "Площад Славейков", също коментира новината като "терминална" - "Слави Бинев! Наистина се замислих да напусна тази клета държава! Преслава – шеф на Операта, Фики Стораро – директор на Народния театър!"

Споделяне

Още по темата

Още от България