Мнозинството отхвърли президентското вето на медийния закон

Мнозинството отхвърли президентското вето на медийния закон
Народните представители отхвърлиха в сряда ветото на президента върху Закона за радио и телевизия, с който управляващата партия ГЕРБ редуцира състава на Съвета за електронни медии (СЕМ) от 9 на 5 души. Решението бе прието без дебат с гласовете на ГЕРБ, "Атака" и Синята коалиция. "За" гласуваха 136 народни представители, 39 бяха против, въздържали се нямаше.

Занапред Народното събрание ще избира трима вместо петима от членовете на СЕМ, а президентът ще назначава двама, вместо четирима.

След обнародването на промените в медийния закон Анюта Асенова, Георги Стоименов и Милен Вълков от президентската квота ще теглят жребий кои двама от тях да останат в СЕМ.

С измененията в закона се слага и ограничение членовете на СЕМ да не могат да бъдат избирани за два последователни мандата. Поради тази причина Бойчо Кулински ще трябва да напусне.

Президентът Първанов наложи вето на закона основно заради това, че промените са били създадени за определени лица и че икономиите от намаляване състава на регулаторния орган ще са минимални.

В същото време прекомерното съкращаване на състава на СЕМ може да му попречи да изпълнява предвидените от закона правомощия, посочи още Първанов.

Покрай наложеното вето той коментира, че правителството оказва натиск над медиите, което предизвика бурна реакция от страна на премиера Борисов, който, от своя страна, поиска медийните шефове да кажат дали им се оказва такъв натиск и приемат ли промените в медийния закон. Главни редактори и шефове на електронни и печатни медии отговориха, че не им се оказва натиск и не изказаха възражения относно промените в регулаторите.

БСП и ДПС заявиха в сряда, че медийната комисия не е представила аргументи, с които отхвърля президентското вето, което било принизяване на конституционната роля на държавния глава и на Народното събрание.

ДПС се съгласиха с мнението на Първанов за персоналния характер на измененията в закона. По думите на Лютви Местан има основания да се твърди, че чрез ограничаване на последователната мандатност, управляващите целят да отстранят от състава на СЕМ определени лица и да назначат други. Създавате опасен прецедент и следващите управляващи, чрез нови, измислени от тях основания, могат да освободят избраните от вас членове на регулаторните органи, предупреди Местан.

По-притеснителен е фактът, че специализираната парламентарна комисия не представя нито един аргумент срещу мотивите на държавния глава. Това е недостойно, грозно, няма нищо общо с духа на конституцията и модерния парламентаризъм, това е политика на грубата сила, заяви депутатът.

Председателят на медийната комисия Даниела Петрова обясни, че няма промяна в мотивите и становището на вносителя, затова медийната комисия е решила, че не е нужно те да бъдат повтаряни.

Вашето предложение ме навежда на мисълта, че се колебаете между кой тип медийна демокрация да изберете - тип "Силвио Берлускони" или тип "Уго Чавес", коментира от парламентарната трибуна Петър Курумбашев от БСП.

Той обясни нагледно първия случай така - "имаш крава, пиеш мляко", т.е. притежаваш медии, те те хвалят. Вариантът "Чавес" бил противоположен - няма нужда да имаш частни медии, защото използваш държавните.

Споделяне

Още по темата

Още от България