МОК отложи решението си за руското участие в Рио, Лавров се оплака на Кери

Москва отхвърля обвиненията, но масово уволнява спортни чиновници

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международният олимпийски комитет (МОК) отложи решението си дали да отстрани всички отбори на Русия предстоящите от 5 до 21 август Олимпийски игри в Рио де Жанейро, след като ден по-рано Световната антидопингова агенция (WADA) обяви доклад от свое разследване за подмяната на допинговите проби на руски атлети по време на зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 и други състезания, осъществени с прякото участие на представители на руското правителство и руската Федерална служба за сигурност.

Агенцията заяви в понеделник, че единственият начин руски спортисти да участват на предстоящите игри в Бразилия е да се явят под чужд флаг и при изключителни обстоятелства. Тя също така поиска оставката на руския спортен министър Виталий Мутко, който също оспори становищата в доклада.

Преди да вземе решение изпълнителният комитет на МОК ще проучи всички правни опции, свързани с налагането на колективна забрана за всички руски атлети, с оглед правото на индивидуална справедливост, се казва в съобщението за днешното заседание, провело се в Швейцария.

В него не се посочва срок, но според испанският спортен вестник "Марка", решението е отложено до почивните дни в края на тази седмица.

Според изданието отлагането е свързано с невъзможността толкова сложно решение да бъде прието в такива кратки срокове. В МОК имали съмнение в законността на евентуално отстраняване от Олимпиадата на "чистите" от допинг спортисти, поради което в най-близко време специално създадена комисия щяла да проучи този и други въпроси. Освен това комитетът имал нужда от още време и за анализ на доклада на Световната антидопингова агенция.

Очаква се и присъдата Спортния арбитражен съд по жалбата на руската лекоатлетическа федерация срещу взетото вече от международната федерация (IAAF) решение за отстраняване от игрите на руските лекоатлети. Тази присъда щяла да бъде произнесена в четвъртък.

Във вторник изпълкома на МОК обаче е взел някои други решения, свързани с Русия.

Всички служители на руското спортно министерство и официални лица, споменати в доклада на независимата комисия на WADA, няма да получат акредитация за игрите в Рио.

Освен това е решено на Русия да не бъде поверявана и да не бъде поддържана организацията на каквито и да било международни съревнования, включително на Европейските олимпийски игри през 2019 година.

Изглежда, че и провеждането на световното първенство по футбол в Русия през 2018-та се намира под голяма въпросителна, отбелязва руското електронно издание Газета.ру.

Всички допинг-проби на руските спортисти от зимните игри в Сочи през 2014-та, ще бъдат подложени на нов анализ.

Според Русия обаче с доклада на комисията се осъществява "чудовищен политически натиск". "Наблюдаваме опасен рецидив на намеса на политиката в спорта", каза руският президент Владимир Путин, правейки аналогия с взаимния бойкот на олимпиадите в Москва и Лос Анджелис в началото на 1980-те години и "разцеплението в олимпийското движение".

"Да, формите на тази намеса са се променили, но същността им е предишната – да се превърне спортът в инструмент за геополитически натиск, формиране на негативен образ на държави и народи. Олимпийското движение отново може да се окаже на границата на разкола", каза Путин.

Освен това руснаците подозират Американската антидопингова агенция (USADA) в опит да се създаде натиск и точно определен информационен фон още преди публикуването на доклада, след като през уикенда в медиите изчете писмо до (МОК) от директора на USADA Травис Тайгарт и изпълнителния директор на Канадския център за спортна етика (CCES) Пол Мелия, в което се искаше пълна олимпийска забрана за Русия.

"Във вторник министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров каза на държавния секретар на САЩ Джон Кери всичко, което мисли за подстрекателските антируски искания на на антидопинговата агенция на САЩ", съобщи руското външно министерство.

Според съобщението Кери се съгласил с необходимостта да не се допуска политизиране на спорта.

Въпреки отричането на обвиненията обаче Москва предприе серия уволнения на високопоставени спортни чиновници, встрани от които засега остава само спортният министър Виталий Мутко.

Владимир Путин и Виталий Мутко

Във вторник са отстранени неговата съветничка по антидопинговите въпроси Наталия Желанова, заместник-директорът на Центъра за спортна подготовка на националните отбори Ирина Родионова, заместник-директорът на московската антидопингова лаборатория Юрий Чижов и заместник-директорът на отдела за наука и образование към спортното министерство Авак Абалян.

Желанова и Радионова са работили в тясно сътрудничество със руския заместник-министър на спорта Юрий Нагорних в укриването и подмяната на положителните допинг-проби на руски спортисти от 2011-та година насам. Нагорних бе отстранен още вчера.

Министърът Виталий Мутко заяви, че отстраняването на служители на министерството трябва да се разглежда като "временно", а евентуална своя оставка определи като "нереална и невъзможна".

Прес-аташето на Путин Дмитрий Песков заяви, че Мутко не е отстранен, тъй като не е посочен в доклада на антидопинговата агенция кята пряк изпълнител на действията, за които са заподозряни останалите.

Русия се подготвя за участие в летните олимпийски и параолимпийски игри в Рио де Жанейро, а в момента тече щателно разследване на обвиненията в доклада на независимата комисия към Световната антидопингова агенция, заяви Песков.

"Русия очаква доказателства от WADA, че Тайните служби за сигурност са замесени в допинг скандала. Тази информация е необходима и ако бъде предоставена, ще бъде използвана в нашето разследване, което е в ход от известно време", добави той.

По думите на Песков е изключено да има бойкот на игрите. "Русия се готви за олимпийските игри, руският отбор се готви за олимпийските игри. Ние сме силни поддръжници на олимпийските идеи и членове на олимпийското семейство и не искаме подобни ситуации да навредят на олимпийското движение", каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от Рио 2016

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?