Молдовският парламент гласува вот на недоверие на проевропейското правителство

Молдовският парламент гласува вот на недоверие на проевропейското правителство

Молдовският парламент гласува вот на недоверие на проевропейското правителство на премиера Валериу Стрелец, предаде ТАСС в четвъртък. Предложението бе подкрепено от 65 депутати от 101-членния парламент.

Вотът на недоверие бе иницииран от две проруски опозиционни партии - социалистите и комунистите. Те имат общо 45 депутати.

Вотът на недоверие бе подкрепен и от едната от трите партии от управляващата проевропейска коалиция - демократите. Останалите две - либералдемократите и либералите - се въздържаха при гласуването.

Управляващата коалиция се разцепи след свалянето на депутатския имунитет на бившия премиер Влад Филат, лидер на либералдемократите. Той е заподозрян в корупция и участие в присвояването на крупна сума от банковата система на страната.

Вотът на недоверие бе гласуван на фона на антиправителствените протести, които разтърсват столицата Кишинеу вече два месеца. Хиляди хора обградиха днес сградата на парламента и поискаха оставките на президента Николае Тимофти и правителството и свикването на предсрочни избори.

Една част от протестното движение е за сближаване на Молдова с Русия, а друга - за запазване на курса на европейска интеграция. Двете фракции се споразумяха да не си пречат.

Присвоената сума от три банки се равнява на 1 милиард долара - една осма от брутния вътрешен продукт на бедната бивша съветска република. Аферата влоши още повече икономическото положение в Молдова и доведе до по-нататъшно понижаване на жизнения стандарт.

Споделяне

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?