Мондешки иска изключителни права върху марката "Яневагейт"

Момчил Мондешки

Един от тримата големи герои на мегаскандала "Яневагейт", адвокат Момчил Мондешки е заявил запазването на марка с точно това изписване, която да е валидна за целия Европейски съюз. Това не е някакъв майтап, защото заявката е публикувана в сайта на организацията за европейска интелектуална собственост.

Заявката е подадена на 24 ноември 2016 г., но обявата е публикувана на 18 януари, съобщи сайтът "Биволъ". От този момент тече срок от три месеца, в който може да се подадат възражения.

Ако Мондешки стане собственик на марката "Яневагейт“, това може да му даде право да претендира, включително пред интернет търсачките, за сваляне на всички статии и линкове към тях. Той е поискал запазване на правата върху „Яневагейт“ в следните области - стационарни и образователни продукти, отпечатване върху лепенки, диплянки, артистични продукти на хартия и картон, телекомуникационни услуги, публикации и статии, образование, развлечения и спорт, преводи и интерпретации.

Името на аферата бе написано за първи път от редакцията на "Биволъ", която единствена разполага със записите на разговорите между Мондешки, Владимира Янева и Румяна Ченалова. Сайтът съобщава, че ще оспори опита на ловешкия адвокат да регистрира "Яневагейт" като своя марка.

В края на октомври миналата година Мондешки изненадващо си призна, че той е третият участник в записите по "Яневагейт". Това се случи близо година, след като сайтът "Биволъ" започна да публикува епизоди от скандалните разговори. Пред близкия до Пеевски вестник "Труд" адвокатът разпространи удобната за всички замесени в скандала версия, че той е измислен от тримата основни герои. Целта на измислицата била записите да се използват от бившия правосъден министър Христо Иванов и т.нар. кръг "Капитал" срещу премиера и главния прокурор.

Тези твърдения на Мондешки станаха повод прокуратурата да се самосезира и да възобнови делото. Оказа се, че преди това интервю Мондешки дори не е бил разпитван.

Аферата "Яневагейт" води началото си от скандала "Червей", от който се разбра, че хиляди са били незаконно подслушвани с разрешението на съдия Владимира Янева. Тя беше отстранена по искане на главния прокурор, но сигналът за атака срещу нея бе даден от премиера Бойко Борисов от Брюксел.

"Червей" избухна преди две години в началото на февруари. Заради него тогавашните председател на ДАНС и главен секретар на МВР Владимир Писанчев и Светлозар Лазаров подадоха оставки по молба на премиера Бойко Борисов. Двамата останаха встрани от аферата, макар да стана ясно, че безконтролният достъп до централния полицейски регистър е бил осъществен именно от агенти на службата с дейното съдействие на ръководството на силовото ведомство. Бившият МВР шеф Цветлин Йовчев също остана само свидетел по казуса.

Последва серия от изтекли записи на разговори между Янева, Ченалова и Мондешки, водени в разгара на аферата "Червей". Тримата си говорят най-вече за поисканото от премиера Бойко Борисов "опраскване" на съдия Владимира Янева, което е изпълнено от главния прокурор Сотир Цацаров. В записите съдия Янева много ясно посочва голяма част от задкулисните обвързаности между изпълнителната и съдебната власт, но разследване за търговия с влияние така и не бе образувано.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?